måndag 27 september 2010

100-åringen....

En helt otrolig berättelse!
Jag fick tipset av Kenneth Nilsson (Golf,Radio&Bilar) och min kära hustru förärade mig den hemkommen från bokmässan i Göteborg. Innan hade vi läst i bokspegeln att en man i Laxå skrattat sönder sängen när han läst den. Det är bara början ....

Nu är den läst och jag saknar den redan. Inget jag tidigare läst motsvarar denna bok. Den är som en blandning av Pippi Långstrump, Forest Gump och gamla "Helan och halvan" filmer. Det tar aldrig slut. En suverän resa genom historien med aktuella händelser under 100 år inbakade i berättelsen. Huvudpersonen självklart inblandad i alla viktiga världshändelser, fattas bara.

Den innehåller även stöld, mord och andra mindre acceptabla beteenden. En tveksam sensmoral kryddad med humor. Självfallet fattar man tycke för huvudpersonen trots dennes rundhänta rättsuppfattning.
Läs den!

lördag 25 september 2010

Frihetens pris!

En mellan tumme och pekfinger hopklämd "pris" Röda lacket, skulle jag kanske svarat 1962. Nu nyttjar jag inte längre tobak, och friheten har andra dimensioner.

Bilen är en symbol för frihet. I dessa tider när miljön hotas så hotas också bilens existens. Krafter för att förbjuda nöjesåkning och att begränsa nyttoanvändandet ligger i startgroparna och förbereder aktioner i syfte att rädda världen undan en pågående miljökatastrof.

Bilfabrikörer med flera anstränger sig för att hitta andra bränslen att driva bilarna med.

Oljeproducenterna gör allt för att hålla intresset vid liv för de (enorma) oljeresurser som fortfarande finns. Här söker man teknik för att rena utsläppen. Allt för att kunna fortsätta att producera oljeprodukter till en ständigt ökande marknad.

Det vi kallar (eller kallade) 3-e världen förbereder sig för en tillvaro liknande den vi har i industrinationerna i väst. Tänk scenariot när var tredje Kines har en egen bil! Likaså Indier, Pakistanier... name it!

Frågan är inte om... utan när!

Frågan till oss själva är, varför skulle inte de likaväl som oss ha tillgång till bilen som frihetssymbol? Varför skulle de ha andra behov än människor i väst?

Aspekterna är flera. Framgång leder till ett ökat intresse för världsliga nöjen. I takt med tillväxten ökar kraven på tid för Golf, flotta bilar och resor. Dessa krav leder till minskad tid för arbete, högre automatisering och effektivare metoder som i sin tur leder till ökade inkomster. Tillsammans leder detta till en ökad belastning på vår miljö. Ett sorts moment 22. Där önskan om ett bättre liv leder till försämrade livsvillkor för alla människor. Dvs om vi inte lär oss att hantera framgången på ett för miljön acceptabelt sätt.

Kan vi avstå från bilen då?

Enligt mitt sätt att se det.. Nej! Det som håller hela denna civilisation igång är livsmedelsproduktion, energi och transporter. Utan dessa faller hela vår nu kända civilisation samman som ett korthus. Det finns ingen återväg till 1800-talets självhushåll. Några få kan säkert bygga upp system som de kan livnära sig på. System som är både ekologiska och effektiva. Men för det stora flertalet är denna väg inte möjlig!

Tillväxten behöver ett ökat uttag av energi, transporter och livsmedel. Ett uttag som inte ryms inom begreppet effektivisering. Tillväxt kräver fler människor. Människor som behöver mat, energi och snabba transporter för sin överlevnad.

Bilen har kommit för att stanna. Frågan är vad vi skall driva den med!

Lite kuriosa.
Vad bilen kostar.

Priset varierar efter tycke och smak, personliga krav och användandet. Detta exempel baseras på en standardbil under 200 tkr. Jag har inte räknat in räntan på lånat kapital utan enbart driftkostnad och värdeminskning. Jag har heller inte räknat in haverier eller andra oplanerade händelser. Som beräkningsgrund använder jag en ny bil med 5 års bruk och körsträckan 2000 mil per år. Service, däckbyte och bensinförbrukning enligt fordonsmanualen. Då får jag följande resultat!

Kostnad per mil blir då - 25,16 kr
Kostnad per månad - 4 193,33 kr
Kostnad per år - 50 320,00 kr

Jag jämförde även kostnaden med SJ tågbiljett för resa på 5 mil och SJ var ca 50kr billigare än bruket av egen bil. Då handlar resandet enbart om "När" och "Hur"?
- Går tågen efter mina behov?
- Kommer jag dit jag ska eller krävs kompletteringsresor?

Ha dé gott
Charles

lördag 18 september 2010

Meddelande från andra sidan....

Dett är en historia från vännen Douglas i Canada..
Lite morbid kanske, men den skulle ju kunna vara sann??!!

Ett medelålders par från norra USA längtade en kall vinter till värmen och bestämde sig för att åka ner till Florida och bo på hotellet där de tillbringat bröllopsnatten tjugo år tidigare. Mannen hade en längre ledighet och åkte därför ner en dag i förväg. När han checkade in upptäckte han att hotellrummet hade en dator och beslutade sig för att skicka e-post till hustrun.

Han missade dock en bokstav i e-postadressen.

Brevet hamnade därför istället hos en prästänka i Houston, som just hade kommit hem från makens begravning och skulle kolla om det kommit e-post med kondoleanser från släkt och vänner.

Sonen fann henne avsvimmad vid datorn och läste på skärmen:

Till: Min älskade hustru!

Rubrik: Jag har kommit fram!

Jag vet att du är förvånad över att höra ifrån mig. De har datorer här
numera och man tillåts skicka e-post till sina nära och kära. Jag har just
checkat in. Allt är förberett för din ankomst i morgon. Jag ser fram emot
att träffa dig då. Hoppas din resa blir lika problemfri som min.

Din älskade make!

PS. Det är verkligen hett här nere! DS.
 
Jag noterar slutkommentaren (PS).
Vi hade en lång diskussion när jag var där om existensiella frågor, och det framkom att släkten "over there" är mer religiösa än vad jag är, att Guds existens inte är ifrågasatt. Dock har man en viss attityd mot "maktmänniskor" och dit får man kanske även räkna präster?  
 
Ur ett religiöst perspektiv får man väl antaga att kommentaren handlar om att prästen hade ett uppdrag att rädda själar undan särselden och inte att påvisa att han under sin livsgärning kvalificerat sig för ett liv tillsammans med Lucifer??!!

fredag 17 september 2010

Vilken soppa....

Ja, på riktigt alltså! En variant på rotfrukter.

RECEPT (Soppa för 2)
1 stor potatis
1 bit selleri rot
1 morot
1 gul lök
1 dm purjolök (medelstor)
1 vitlöksklyfta
1 lagom knippe persilja
1 tärning hönsbuljong
5 dl vatten
1 dl Turkisk yoghurt (eller grekisk) OBS den tjockare varianten!

Potatis, selleri och morot skall skäras i små tärningar Mängen vardera skall volymmässigt vara lika stor.
Löken skall också skäras i mindre  bitar (vitlöken pressas).

Koka upp vattnet med buljongtärningen och häll i rotfrukterna och löken. Låt koka i 15-20 minuter. Sellerin skall bli mjuk!
Sönderdela blandningen med en stavmixer till önskad kornighet. Blanda i yoghurten och rör om. Finhacka persiljan och rör ned den i soppan.

Klar att servera!

Man kan göra den både med och utan vitlök. Båda blir mustiga och goda men tycker man om vitlök så lyfter den smaken ett par snäpp. Serveras med bröd och ost. Dryck valfritt.

För fyra personer  - dubblera allt utom vitlök!

Smaklig måltid
Charles

lördag 11 september 2010

Ja så var det premiär för detta år..

Surströmmingen självklart, med lök och mandelpotatis, tunnbröd, västerbottenost och skivade tomater. Min Göteborgska bakgrund fick mig, och jag antar övriga familjen med, att rynka på näsan första gången vi upplevde en nyöppnad surströmmingsburk. Jag kan inte heller belasta min hustru med att ha jublat åt denna kulinariska rätt första gången hon kom i kontakt med den.
Men se, det är så med Surströmmingen att efter några gånger så blir den ett givet inslag i årets val av delikatesser. Möjligen ingen dietmat, men inte heller så fet som en del andra norrländska läckerheter. Renskav kan möjligen räknas in bland de bättre när det gäller "nyttigheter" i kosten. Pite palt innehåller fett fläsk och skall ätas med rikligt med smält smör och lingon. Mycket socker och mycket fett blir det, men huva så gott!
Husdjuret Skrållan är inte så förtjust i surströmming. Hon jamar högljutt vid ytterdörren och vill ut så fort vi öppnat en burk. Antar att katters känsla för delikatesser inte är lika utvecklad som hos oss människor. Annars kan sägas att årets Kallax surströmmingsfiléer var båda fast och goda. Vi öppnade bara en burk så hur de står sig mot Röda Ulven vet vi inte idag, men om det inte går för lång tid innan vi öppnar den burken så kan jag lägga ut mina upplevelser på denna blogg, Som jämförelse förstås.

Norrlandspölsa, Kronärtskockor och Kräftor har vi redan klarat av, så nu är det bara Lappkojs med rårörda lingon och Pite palt kvar innan julbordet gör Entré. Men det är roligt att ha nåt att se fram emot!

Ha dé

fredag 10 september 2010

The real thing..

Har man sagt A får man säga B säger ordspråket!
OK, Här kommer lite bilder från Kullängsstugan tagna i november 2008. På bilden syns Kullängsstugan och ett förråd som troligen inte ligger på sin ursprungliga plats.
Källaren var inhyst under finrummet eller prästrummet som troligtvis även användes som förråd då det inte användes för större tilldragelser eller prästbesök!
Ståtlig är hon dock och långtifrån de torp vi är vana att hitta ute i skogarna här ikring. Hålet över entrén har en praktisk funktion. Det är ett solur som avläses på väggen över entrédörren.
Interiör. Köket taget genom fönstret vid östra gaveln.
Så här kan det ha sett ut på den tiden huset var bebott för den som mot kvällningen närmade sig torpet från Markebäcks gård.
Klicka på bilderna så blir de större!

Ha dé gott
Charles

PS/Upptäckte att siffrorna i årtalen är de samma. bara i en annan ordning. 1693 & 1936. Tillfällighet?

onsdag 8 september 2010

Livet hur det var förr..

Ja något av det kan man ana sig till när man bland annat besöker Kullängsstugan i Askersunds kommun. Stugan uppfördes 1693 och var ett torpställe under Dohnafors bruk. Stugan var bebodd ända fram til 1936 och man kan lätt förstå att det som var modernt och funktionellt 1693, var omodernt och irrationellt 1936. Dock var det en bostad för människor i 243 år. En smått fantastisk siffra med tanke på att huset inte modernicerats under den tiden. Inget indraget vatten eller avlopp och ingen elektricitet. Enda värmekällan är vedeldade öppna spisar där även all matlagning utfördes.

Precis som stugan på bilden (det är inte kullängsstugan) var den en så kallad "Parstuga" bestående av en entré (farstu) och två rum, ett åt vardera hållet. Det högra var både kök, vardagsrum och sovrum. Det vänstra var finrummet som beboddes av Prästen när han var på besök, och det uppvärmdes därför inte i onödan. Innanför farstun låg även en kammare. Två stora eldstäder är enda värmekällan.

Huset på bilden visar tydligt tekniken och hur det kunde se ut en vanlig sommardag. Ingen rök ur skorstenen dock och inga människor syns heller. Det är mest för att de inte får vara längre än ca 10 cm för att komma in i stugan då den är en modell. Ett av de modellhus som är en del av många i skogen som jag tidigare berättat om.

För att vara ett torp, är kullängsstugan ovanligt stor. Här låg tidigare ett mindre torp som brukades av bonden Niels "sågare" och vid tiden för Kullängsstugans tillkomst fanns här flera hus och till gården hörde även åkrar, ängar, skog och en mosse. Kullängsstugan är det enda hus som ligger kvar på sin ursprungliga plats av det som idag är både ett kulturminnesmärke och ett museum.

Charles

onsdag 1 september 2010

Den 19 september är det val!

Vad handlar valet om?
Om Du och jag skall få det bättre eller om vem som skall styra landet?

För hade vi partier, nu har vi allianser. Med partier följer ideologier. En ideologi är en idé om hur ett land skall styras och för vem. I Ideologin talas det inte om vem som skall styra utan vart man skall styra. När svenska folket valt ideologi så blir det klart vilken ideologi som ”bär” landet.

I den representativa demokratin sammanställer partier listor över personer som lovar att verka inom den presenterade ideologins gränser (Partiet). När man går till val på en ideologi så utser man de personer som skall styra landet, kommuner eller landsting den kommande valperioden.

Nu har vi allianser, en sammanblandning av Ideologier som skall samverka... ja just det! Om vad?

Om regeringsmakten?
Om budgetbalansen?
Om Sveriges roll i Europa?
Om könskvotering?
Om vad som är bra för svenska folket?

Ja listan kan göras hur lång som helst. Hur det än går skall vi veta att röstskillnaden mellan blocken är marginell. Slagsmålet kring mittlinjen blir knivskarp, några få procentenheter avgör Bu eller Bä!

Jag tror inte att varken Du eller jag går till val på Budgetbalansen, Sveriges roll i Europapolitiken eller om stadsministern är man eller kvinna. Jag tror att vårt val är krassare än så. Kommer den uttalade politiken att gynna mig, mina anhöriga eller min umgängeskrets är vi positiva, om inte. så är vi negativa.

Det finns nog dem som röstar ideologiskt och inte bryr sig om allianser, men jag tror det är fler äldre i det lägret än unga. Vi som varit med några år i Landets utveckling från bondesamhälle till högteknologisk industristat, vet vilka villkoren var förr och vill nog inte ha tillbaka den tiden.

Ja om vi inte är aristokrater förstås, för deras makt var större förr. Ungdomen har en annan syn. Deras bakåtperspektiv är 70-talet då landet ångade på i en rasande takt. Nästan alla som ville fick jobb och man tjänade förhållandevis rätt bra.

Men vartefter tiden gick har allt blivit sämre Vi har haft en inflation som drev upp räntan till oanade nivåer. Mindre orter tappar befolkning till stora tätorter. Den offentliga servicen har minskat i omfattning och kvantitet. Brist på jobb, främst till ungdomar och invandrare, men även till 50+.

Det är den situationen våra ungdomar lever i. De har ingen egen erfarenhet om hur det var förr. Deras val består i hur det är idag. Även om vi har en 12% arbetslöshet, så har ändå de allra flesta röstberättigade ett jobb och för dem är den där extra 1000-lappen A och O. Den säljer de inte för visionärt flum.

Trygghetssystemen har blivit övervakningssystem och tjänstemännen har intagit en polisliknande roll. De avgör om Du omfattas av trygghetssystemet eller ej. Deras beslut avgör om Du har en försörjning eller ej. De är inget de hittat på själva. Det är vår riksdag som beslutat om lagarna de är skyldiga att följa. Sen kan vara att en och annan kryddar med att vara lite extra ivrig i att följa lagens bokstav. Men det är inte tjänstemännen som stiftar lagarna!

Som en bekant sa, ”Sverige är ett litet land. Du kan likna landet vid en båt på ett stort oroligt hav. När det krisar så väljer man att belöna dem som kan ro eller navigera, resten betraktas som barlast."

Ja man kan se på tillvaron på olika sätt. Alla vill väl ha betalt för sin insats men det behöver inte utesluta de behov de har som de som inte uträttar så mycket? Historien visar att det går bäst för länder med små sociala skillnader än för länder med stora. Laglöshet, misstro och allmän demobilisering frodas i länder med stora sociala klyftor (Mexico). Så en ökad kriminalitet och misstro mot myndigheter torde mer vara en effekt av ökad social spännvidd än effekten av invandring.

BNP är summan av "konsumerade" varor och tjänster under ett år. Visserligen säger man "producerade" i statistiken men faktum är att om ingen köper varorna så genererar de ingen vinst! I slutändan handlar det om hur vinsten förvaltas och fördelas och ju större köpkraft ett land har, ju större marknad utgör landet för producenter av varor och tjänster. Export och import skall balansera så minskar konsumtionen i ett land så påverkar det även exporten.

Så när vi nu går till val den 19 september så handlar det inte om den så kallade arbetslinjen kontra bidragslinjen. Det handlar om en rättvis fördelning av de tillgångar landet Sverige förvaltar. Där kan man självfallet ha olika uppfattningar om vad som är en rättvis fördelning, men att ta från arbetslösa, sjuka eller pensionärer och ge till dem som har arbete är för mig en omvänd Robin Hood politik!

"Vi ses på barrikaderna" sa man i Paris 1789.
Nu 2010 säger jag. Vi ses i vallokalerna!

Ha dé gott
Charles