Kajsa Varg´s motto att man tager vad man haver kan bli riktigt lyckat om det vill sig väl. I söndags så fanns det ett paket köttfärs i kylen och det var det som låg närmast till för beredning. Inget fel på spagetti med köttfärssås, men det kändes tjatigt. Därför fick det bli något annat.
För ett tag sedan smakade vi lamburgare med Feta ost inbakat, så den idéen ville jag bygga vidare på. Det var bara det att vi inte hade Feta ost hemma. Det fick bli en chabrovink!
Här kommer receptet
BURGARE
2 - 3 msk ströbröd
1 tsk Franska örtkryddor
ca 0,5 dl mjölk
1 dl tomatpure
1 gul lök
1 ägg
400g nötfärs
Salt och peppar
FYLLNING
ca 3 dl fint riven Parmesanost
2 msk Turkisk Yoghurt
Salt
Svartpeppar
Börja med att riva löken på den grova sidan på rivjärnet. Bryn löken i lite smör. Blanda den brynta löken med ströbrödet och fyll på med mjölken tills du får en blandning med relativ fast konsistens. Blanda sedan in tomatpurén och därefter köttfärsen. Avsluta med att vispa ner ägget och krydda efter smak med salt och peppar. Har Du gjort rätt skall Du ha en rätt fast smet. Om inte, öka med ströbröd eller mjölk tills Du får en hanterbar smet. Den skall gå att rulla och hantera utan att den faller isär. Den får inte heller bli för torr. Låt vila ca 20-30 minuter.
Under tiden kan Du riva Parmesanosten och blanda den med yoghurten. Även den skall bli en fast smet ungefär som kylskåpskall Bregott i konsistensen. Krydda med salt och svartpeppar och smaka av tills Du får den styrka Du önskar. Örtsalt är bra här.
När allt är klart, börja rulla bollar av köttblandningen, peta ett hål i mitten och lägg i en del av ostblandningen. Förslut, och rulla till en boll. Rätt dimensionerat skall det räcka till 12 bollar. Låt vila igen men platta till bollarna till pannbiffar, försiktigt så att de inte spricker.
Stekpannan skall vara flatbottnad och på låg värme (5-6 på 10-gradig skala) smöret skall fräsa men ej bli brunt. Stek burgarna ca3 minuter på varje sida. Det skall synas en stekrand upp till halva burgaren innan Du vänder den. Stek 4 st åt gången. Om pannan blir kletig av läckande ost, får Du göra ren den mellan stekningarna, men spara stekskyn till såsen.
Såsen gjorde jag av en redning på vetemjöl med stekskyn och resterna av parmesanfyllningen, lite grädde salt och peppar, samta silade den innan serveringen.
Serveras till alla former av potatis (pressad är min favorit). Ris, spagetti eller makaroner går också bra. Salladsblad, tomater, gurka ävenså. Smaksätt med lingonsylt.
Bon Apetit
3 kommentarer:
Låter gott, skall tillaga till U med det snaraste.
Att leka Kajsa Varg ibland är inte så dumt. Och detta verkar ju jättegott.
Kul!
Ser fram mot recention.
Skicka en kommentar