onsdag 7 september 2011

Catfish -What is and what is not...

Den här bilden föreställer 4 afrikanska krigare med sina sköldar.... eller?

Igår såg jag en dokumnetär. Catfish hette den och handlade om en relationshistoria med Facebook som bakgrund. Ursprunget är en 8 årig flicka med en konstnärlig ådra som ber om lov att måla av ett foto av en dansös som fotografen Nev Schulman publiserat. Han ger henne tillåtelse och får sedan en kopia av den avmålade bilden via Internet.

Nu startar en serie kontakter mellan Nev och Abby, som flickan heter, samt med hennes mor Angela och flickans halvsyster Megan. Nev skickar flera foton som Abby målar av och dessa konstverk hamnar som offentlig konst på diverse ställen. Kontakterna över internet  tätnar líksom SMS och telefonsamtal. Mellan Nev och Megan (halvsystern) uppstår en flirtig relation som hettar till, känslor uppstår och de börjar tala om att ses på riktigt.

Nev och hans bror samt en kamrat till dem beslutar sig för att åka till Michigan för att träffa Meg (Megan). Väl där får de veta att Megan tagits in på in sluten klinik för sitt alkoholmissbruk men att hon hoppas få komma hem på permission för att träffa Nev. Under tiden stannar sällskapet i Michigan och träffar familjen dagligen. Under denna tid förstår Nev att något är galet och försöker avslöja Angela som han tror spelar ett dubbelspel.

Det visar sig att Megan inte existerar. Att bilden på henne egentligen är en bild på en modell som bor i Vancover tillsammans med man och hund. Att Angela lever dels i en fantasivärld och dels i verkligheten. Hennes man tror att Nev och sällskapet är konsthandlare som köper Angelas tavlor. Hela bilden är så förbryllande att det är svårt att skilja dikt från verklighet. Angela övertygar Nev om att sitta modell så att hon kan måla av honom samtidigt som han får en inblick i familjens liv.

Abby är som vilken 8 åring som helst men som lärt sig spela med i mammans uppdiktade verklighet. Angela lever tillsammans med Vince som har två utvecklingstörda tvillingar från ett tidigare äktenskap och det är hennes uppgift att vårda sönerna. Angela har (hade i sin ungdom) drömmen om att bli balettdansös men hennes drömmar slog slint. Nu lever hon ett dubbelliv på Internet med 15 olika identiteter som alla är varandras vänner på nätet och supportar hennes uppdiktade liv som Megan. 

En otrolig historia vars äkthet diskuteras.  http://dvdkritik.se/recension.php?id=2724 Den visades på SVT http://svt.se/2.149969/1.2517688/catfish och här kan Du få mer info och se trailern.

Bilden då? Ja det är inte fyra afrikanska krigare. Det är en bit bark manipulerad i ett bildhanteringsprogram och inte vad den ger sig ut för att vara (eller föreställa)!

Ha dé

Inga kommentarer: