tisdag 26 oktober 2010

Vad betyder orden?

Ord innehåller ofta värderingar. Så kallade "värdeord". Kristen grund, Moral, Etik, Demokrati etc är exempel på sådana ord. Inte alltför sällan används de i sammanhang som inte delar den värdegrund ordet sägs stå för. Ofta med just värdegrunden som orsak!!?

Kan tillexempel en människa som med berått mod skadar en annan människa, anses leva efter en kristen värdegrund? Vara moraliskt oantastbar eller bärare av demokratiska normer? Gäller det även Stater?

Vad utgör en Stat? Är det ett geografiskt område eller ett samhälle grundad på politik och kultur? Ok, ett land har geografiska gränser men också en etisk gräns som bygger på kultur, tradition och religion. Det som håller samman landet/Staten är politik. Politiken i sig är uppbygd av människor och människor är bärare av politik, kultur och tradioner. Staten är alltså vad människorna i staten står för, politskt, kulturellt och traditionellt, eller borde vara!

Osökt kommer jag då in på det som är anledningen till mina funderingar. Länder, regeringar, organisationer kallar sig för Kristna, Demokratiska, Socialistiska m.m. men har i sina lagar inbyggda system som direkt strider mot de de säger sig vara....

- Hur kan tex. ett land som militärt krigar mot andra staters ideologier kalla sig demokratiskt?   
- Hur kan ett land som verkställer dödsstraff kalla sig kristet eller påstå sig bygga landet på kristen grund?
- Hur kan ett land som fängslar sina inhemska kritiker, skriva under konventionen om mänskliga rättigheter?
- Hur kan ett land vars rättvisesystem stenar kvinnor till döds utropa sig till Guds rike på jorden?

Är det inte märkligt så säg?

Är det så att orden inte betyder någonting, att vem som helst kan kalla sig för vad som helst utan att behöva bevisa det eller stå upp för vad orden betyder?

Är i stället sanningen att Stater som inte ser till sina invånares bästa, i själva verket är korrupta, odemokratiska, antireligiösa, människofientliga och moraliskt förkastliga?

Fundera på det...

Människan straffas när hon sviker systemet, men vem straffar systemet när det sviker människan?

Ha dé gótt!
Charles

4 kommentarer:

Britt Ahlgrens sida sa...

Ja du vännen det är svåra frågor det där.
Ska man hårddra det så är det VI som är staten,då vi har röstat fram våraledare.
Alla länder har ju inte den möjligheten och då blir det därefter.
Ha det bäst!

epsilon sa...

Mycket tänkvärt. Klok som en uggla!

Lisan sa...

Ibland säger retoriken en sak och politiken en annan. Inför valet 2006 förde alliansen fram sitt budskap på nytt sätt och använde ord som tidigare gått hem hos folket, men som nu fylldes med nytt innehåll.Vad betyder det när man säger att man vill slå vakt om den svenska modellen när man samtidigt föreslår en arbetsmarknads- och arbetslöshetspolitik som gör det svårt att uppehålla ett kollektivavtal med höga löner. Orden säger en sak och verkligheten en annan!

Kenneth sa...

Hej Charles!
Ord är mycket intressanta, men innebörd och tolkning kan variera. Precis som du skriver.