torsdag 7 oktober 2010

Ramundeboda - Denna historiskt intressanta plats.


Ett kopparstick efter en bild ritad av E.Nilsson, publicerad i Ny Illustrerad Tidning år 1874. Bilden är ritad söder om Ramundeboda efter Borasjöns västra strand. Bilden visar hur platsen såg ut det året bilden publicerades.1898 monterades kyrkan ned och flyttades till centrala Laxå. I övrigt visas platsen som den såg ut med de avvikelser i detaljer som tecknaren valt bort. 1912 gjordes en utgrävning av platsen och den så kallade Munkkällaren grävdes fram. Munkakällaren var grunden till Antoniterbrödernas hus vilket enlig vissa källor brann ner till grunden under 1640-talet.


Detta är en av de Tegelugnar som fanns på platsen. Idag pågår en fördjupad utgrävning av de fynd som finns på platsen och detta skall vara samtid med munkarnas verk. Man har hittat kalk som stämmer med de kalkstenar som finns i kalkugnen och som Munkarnas mur är sammanfogad med. Det skall finnas två tegelugnar och en kalkugn och även ett lertag i området där leran togs som sedan brändes till tegel. Tidpunkten är senare delen av 1400-talet fram till första delen av 1500-talet då Gustav Wasa drog in kyrkornas tillgångar till staten. Antoniterna fick fortsätta sin verksamhet några år till som tiggarmunkar då deras verksamhet vid Ramundeboda ansågs vara resanden till godo.  


Detta är kalk ugnen som nu grävs ut. Bilden är tagen från öppningen till eldstaden och innanför är ett ovalt rum där den kalksten som skulle brännas placerades. Det grova ytskiktet tas bort med maskin men så fort man kommer fram till fornlämningar så tar handgrävandet vid. Skopan används som skottkärra för att flytta de massor som spadarna åstadkommer.

Just nu händer det väldigt mycke på platsen och den är väl värd ett besök. De som jobbar och gräver är måna om att informera besökare, så man kan ställa frågor och fotografera.



3 kommentarer:

Britt Ahlgrens sida sa...

Hej!
Du är ute på dina historiska färder och det är trevligt att du delar med dig av dom.Alltid intressant.
Ha det gott
och tack för din omtanke.

epsilon sa...

Spännande och intressant. Dit måste man nog ta sig en tur.

janne sa...

Hej Charles kul att hitta din blogg, den ploppade upp när jag sökte på ordet Laxå.
Gillar dina fina bilder, och texter.