fredag 7 januari 2011

En bit in på det nya året..

Motljusbilder är knepiga att ta om man inte har filter för det. Moderna digitala kameror har ofta en inbyggd funktion som gör det möjligt, men det är knepigt att få det rätt. Ett porträtt är svårt att ta i motljus utan att belysa motivet och landskap brukar kunna försvinna in i ljusskenet utan att det syns vad som är motivet. Detta foto är jag dock rätt nöjd med. Hela horisonten syns och solen dominerar inte bilden. ISO 100 och bländare F/9 och tiden 1/320 sek. Bilden är inte manipulerad med Photoshop, men det går att skapa roliga varianter med lite bildtrolleri.

Det går fort nu tycker jag. Idag har vi "julat" av och det ser ut som vanligt inomhus igen. Lite sorgesamt men ändå nödvändigt. Senare skall ytterbelysningen bort och då skall det även vara "av-julat" utomhus. Tretton helgen är på något vis en tidsmarkör även om julen varar än till "påska", som visan säger. Ja fastan i alla fall!

Ha dé
Charles

3 kommentarer:

epsilon sa...

Vacker bild! Visst går det fort nu. Tomtarna börjar se lita dammiga.

Maria sa...

Vilken härlig vinterbild, och så mysigt att få se solen. Den är vi inte speciellt bortskämda med just nu.
Vilken fint pussel ni lagt i juldagarna. Vackert motiv. Jag vet inte om jag skulle ha tålamod med att lägga pussel med så många bitar :)
Ha de gott!
Kram Maria

Unknown sa...

En riktigt fin motljusbild som du har fått till.