måndag 11 april 2011

Dubbförbudet träder i kraft i veckan...

Ja Du läste rätt.

Dubbförbudet i hela landet gäller per den 16:e april till den 1:a oktober. Så precis den period när alla Påskfirande storstadsbor drar till fjällen så inträder dubbförbudet. Med trygg förvissning (??) om alla storstadsbors förträfflighet att hantera vinterväglag med sommardäcken på, har man fattat detta beslut.

Nu finns det ju en lag om att ha vinterdäck i vinterväglag och hur man tänkt där vet kanske de som tänkt, men jag ser inget undantag i lagen om dubbförbud som gäller vinterväglag i fjällnära natur. Så De som använder dubbade vinterdäck i norrlandsregionen måste kanske ha en uppsättning dubbfria vinterdäck för att skydda sig de två a tre veckor ytterligare som vinterväglag råder i norrland. Som fd norrlänning så vet jag ju att det kan vara marigt i skiftet april - maj då vintervägarna kan överraska på vissa platser. Ja ja..

Jag läste att det blåst upp en storm bland bilägare på vissa orter över detta som de kallar "huvudlösa" beslut. Att dubbdäcken bevisligen minskar antalet dödsolyckor med 46%. Om detta är sant så skulle beslutet nära nog fördubbla antalet dödsolyckor i Påsk! Alternativet är förstås att stanna hemma.

Miljön i storstäderna kommer att förbättras av beslutet. De partiklar dubbdäcken river upp i asfalten kommer att stanna kvar i vägbanan när dubbdäcken försvinner. Åtminstone merparten av dem. Kanske läge att sända en blomma till våra politiker som fattat så kloka beslut!

Vi ses i dikeskanten.
Ha dé..

4 kommentarer:

Anonym sa...

Dubbdäck är tillåtet även efter 15 april om det råder, eller finns risk för vinterväglag. Så vad är problemet?

epsilon sa...

Värre vore ju om den där miljöpartisten utan körkort(kom inte in i riksdan igen 2010) fått som hon föreslog - dubbäcksförbud i hela riket inte bara på Hornsgatan. Nu får ju alla fortsätta med dubbdäcken där det fortfarande är vinter. Men kom inte mitten av april väldigt fort i år?

Charles sa...

Sant!
Lagen är dock så luddigt skriven att det är godtycke som avgör om Dina dubbdäck är lagliga eller ej. Dessutom, alla kan ju påstå att de är på väg till fjällen om de ertappas med D-däck på. Kolla motorbranchens reaktioner på lagen så förstår Du. Sen blir tiden för att byta däck på fordonsparken mycket kort. Däckfirmorna hänger inte med säger de. Till vilken nytta?

Unknown sa...

Hej Charles! Det var ett tag sedan.
Läser med intresse ditt och kommentatorernas inlägg. Jag har inga synpunkter på diverse lagtolkningar, konstaterar endast att 08:orna tänker lika kort som tokigt...
Med alla regler, lagar och förordningar gällande stort som smått, torde väl Sverige för längesedan ha hamnat i en viss välkänd rekordbok.
Men så kanske en vanlig "omyndigförklarad" medborgare inte får skriva..? Men jag smyger in det här ändå.
Tillåtet eller inte, så passar jag på att önska dig en bra fortsättning på veckan och en trevlig vår! /SA