torsdag 17 december 2009

Midvinternattens köld är hård...

... stjärnorna gnistra och glimma... Månen sänker sin tysta ban, snön ligger vit på taken. Endast tomten är vaken. (ungefär)!

Vem har inte vuxit upp med denna dikt av Victor Rydberg?

Min barndoms jular i Lycksele kunde vara - 35 grader Celcius. Då kändes Dikten naturlig. Den beskrev hur det var. Idag känns den som om den beskrev nåt långt bort eller för väldigt länge sedan.

Vintrarna nu är varken snörika eller särskilt kalla och förändringen har gått fort. Under 70-talet och en bit in på 80-talet hade vi rätt snörika vintrar och långa perioder av kyla även i dessa trakter. Vi "gubbar" samlades utan för våra hus och handskottade samfälligheten, bytte några ord och skällde på ungarna som i sina lekar drog ut snön igen på den skottade gårdsplanen. En vinter fick vi skotta taket på boden för att inte riskera att det föll in om det blev tö. Nu handlkar det mest om att tömma regnvattentunnan så att den inte svämmar över.

Men visst är det härligt med en vit jul? Trots att det innebär både snöskottning och sandning så är det på något vis en rikare upplevelse av julen.

Ha dé gott
Charles

PS/Hela dikten hittar Du här.. http://runeberg.org/rydbdikt/tomten.html

2 kommentarer:

epsilon sa...

Tänkvärd dikt.När jag var barn trodde jag tomten var törstig när han undrade "var källan må vara".
Jättehärligt med snö, hoppas att det kommer mer. Snart är nog skidspåren klara i Byggemarken. God Jul!

Unknown sa...

Hej Charles. Visst är det fint med en vit jul. Riktigt hyfsat är det så här i vintertid när det nu äntligen blivit vinter med både lite snö och kyla.
Passar här på att önska dig en god och fröjderfull jul!