lördag 19 december 2009

Så var det 4:e advent...

Året har gått i en rasande takt. Högt på listan av förväntningar stod miljökonferensen i Köpenhamn. Idag vet vi att det inte blev något gemensamt ställningstagande för att rädda världen inför kommande klimatkris.

Presidenten från semesterparadiset Maldiverna, bönade om att världens stater skulle komma överens, annars riskerar hela nationen att hamna under vatten. Men varken Kina eller USA ansåg sig kunna ingå ett bindande avtal.

Som varande de värsta miljöbovarna borde de känna sitt ansvar. Kina som står inför en massiv teknikutveckling de närmaste åren, vill av nationella skäl inte lägga hinder för sin egen utveckling. USA´s skäl är svårare att förstå, men naturligtvis handlar det om jobb och pengar.

Det är även pengar involverade i Kinas utveckling. Konstigt nog så är det den industrialiserade omvärlden som står för den värsta utvecklingen.

Samma länder som är beredda att göra stora uppoffringar för att möta klimatkrisen på hemmaplan, har företag som rider på Kinas lättsinne när det gäller miljön. Inte bara för att Kina är billigt att producera i, utan även för att Kina är den snabbast växande marknaden.

Profiten och snabba vinster är den drivande orsaken och då gäller det att vara på plats. Din och min pensionsfond kan vara en av bovarna i detta drama!

Man kan ju vända på biffen... Tänk om Kina och USA var på väg att utplånas för att Maldiverna inte ville ändra på sina levnadsvillkor eller sätta käppar i hjulen för sina inkomstbringande företag och riskera inhemska jobb. Hur skulle Kina och USA då tackla problemet?

Militärt?

Ja båda har ju visat framfötterna förr när deras egna nationella intressen hotats, så svaret kanske inte ligger så långt borta.

FN har ju försökt att spela en avgörande roll. Men på det sätt FN verkar, så är det ju en flopp att två stater kan blockera det hela världen i övrigt talar om. FN är ju det enda organ där världens nationer oavsett religion eller politiskt styre kan komma samman och diskutera problem i världen. Alltifrån svältkatastrofer till politiska lösningar mellan stater. Då borde ju FN ha verktyget att också kunna lösa problemet.

Orsaken är att det inte finns ett ansvar förenat med medlemsskapet. Man må se problemen och dela insikten om dem men väljer ändå att göra det som passar det egna landet bäst. Så länge den ordningen råder kommer FN inte att kunna utföra någonting för världens bästa. Ett veto från de starkaste nationerna så är frågan inte längre aktuell.

Ja det kallas "VETO" i FN sammanhang, och den rätten besitter de 5 permanenta staterna som USA, Storbritannien, Frankrike, Ryska federationen och Kina. De kan till och med stoppa en fråga från att överhuvudtaget diskuteras. Ingen av FN´s 192 medlemsstater kan gå emot en enda av dessa i en väsentlig fråga.

Men vem har påstått att världen skulle vara rättvis?

Ha dé
/charles

5 kommentarer:

Maria sa...

Jag hade blivit förvånad om de hade kommit överens om någonting på den här konferensen. Att Kina och USA skulle streta emot det var liksom på känn redan innan den startade. Trist tycker jag att de inte kan ta ansvar...

Maria sa...

Hej Charles!
Tack så jättemycket för den fina och härliga kommentaren på min blogg. Kul att du gillar den!
Självklart är det OK att du länkar till den här på din blogg.

Önskar Dig och din familj en riktigt GOD JUL!

Kram Maria

Lotta sa...

Hallå där...
Vad du har fått ordning på denna bloggen
Den är supersnyggt gjord och vilka bloggar herrn
Helt suveräna
Du är en mästare att få ihop det.

Ja det vara rena rama skiten att det gick åt fanders med miljömötet men jag hade inte väntat mig något annat för det är alltid boven klarar sig.Jag fattar inte att de kan med
Helt otroligt.
Tack för titten hos mig sååå kul att du hittade mig igen. Tack för att du gillar mina bilder.
Jag måste fråga har du gjort den fina med månen och fönstret ovanför Viktor Rydberg.
Sen en fråga till...Finns det något ställe där man kan se hur många besökare man har per dag?
ha nu en riktig skön dag...Det är lovat mer snö här i alla fall....
Kramizzz / Lotta

epsilon sa...

Den riktiga syndabocken är väl ändå USA. Obama hade troligen häcken full med sjukvårdsreformen och hade inte muskler nog att åstadkomma mer. Synd tycker jag och självklart måste ju även Kina skärpa sig. Sen måste ju förhandlingsordningen ändras så att inte oljeproducerande stater kan blockera alla beslutsom gäller oljan.

Charles sa...

Tack För alla Initierade kommentarer! Det är roligt när det man skriver kommenteras. Att det läses ser jag ju på statistiken men "hur" man läser framgår endast av kommentaren.
God Jul alla!
/charles