torsdag 4 mars 2010

Har man tagit ”Fan” i båten får man ro honom i land...

… det ordspråket handlar om ansvar. Med den innebörden att man får ta det onda med det goda och göra det bästa av det.

Med ett annat ordspråk, att svärdet är tveeggat, menas att svärdet kan användas både för försvar och anfall men också att man kan skada sig själv på det.

Båda ordspråken initierar att det finns två sidor (eller fler) av allting och att inget är självklart svart eller vitt!

Den politiska debatten idag går ut på att peka ut vem som sitter med ”Svarte Petter” mer än att förmedla en en bild av det samhälle man vill bygga om man vinner valet. Tror man att Svenska folket inte ser vad som är resultatet av förd politik eller att vi inte kommer ihåg hur det var för 4 år sedan?

Så i stället för att på sandlådemanér slå varandra i huvudet och måla upp motståndarna som katastrof för landet och medborgarna, borde man mer argumentera för den vision man bärs av.

Som det nu är är det baksidorna av de båda blockens politik hela debatten handlar om. Alltså enligt ordspråken ovan ”Fan i båten” eller ”Det tveeggade svärdet”. Resultatet gynnar ingen och svenska folket går till val på de lösningar vi inte vill ha i stället för att gå till val på det samhälle vi vill vara med och bygga!

De skarpa gränserna i politiken mellan ”Rödgrönt” och ”Blågrönt” (Centerns färg är så vitt jag fattat grön) är inte bra när skillnaderna i valresultatet är så små. På några få procent så bestäms om man skall gå till höger eller till vänster och vinnarna verkar inte vilja ”ro Fan i land” för att citera första ordspråket. Man verkar inte heller rädas det tveeggade svärdet!

Historien visar att det är ur dessa skarpa motsättningar som negativa trender föds och får sin näring. Ju större spännvidd som skapas mellan det ”goda livet” och det ”onda livet”, ju större grogrund blir det för motsättningar och brist på respekt för andra. Ur denna miljö föds Antirörelser som lätt tenderar till att bli militanta. Det finns hur många exempel som helst både historiskt och i nutid som visar på denna utveckling.

Alla partier som deltar i riksdagsvalet borde ha hela svenska folkets väl för ögonen och agera för välstånd för alla. Bekämpa rofferiet, girigheten och maktfullkomligheten. Värna om unga, sjuka och svaga.

Det låter som en dröm, och lär väl så förbli för lång tid framöver. Nu verkar det som om att äga makt för sina egna intressen är viktigare än vad man vill åstadkomma med den för folkets väl. Då finns där bara en väg, och den går utför...

4 kommentarer:

epsilon sa...

Trängseln å det politiska mittfältet börjar ju bli påtaglig. Kan det vara därför som grälen blir så högljudda? Jag tror fortfarande att den politiker som talar om den egna politiken och inte bara talar om hur dålig motsatta sidan är skulle vinna på det. För egentligen vill väl båda sidor att det ska bli så bra som möjligt för oss medborgare, eller...

Charles sa...

Precis!
Det handlar om att "sälja" sin egen vara. Givetvis skiljer det sig mellan ideologierna, och det skall inte utslätas utan förtydligas. Men inte genom att smutskasta eller tala nedsättande om varandra. Det är inte värdigt en politisk debatt. Det är lätt att få "skit" på egna fingrar om man ägnar sig åt sådant.

Charles sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Du har så rätt Charles när du skriver: "Nu verkar det som om att äga makt för sina egna intressen är viktigare än vad man vill åstadkomma med den för folkets väl."
Finns all anledning när det är valår, att ta sig en funderar över - när tänkte en politiker på någon annan än sig själv???
Det är inte roligt att lyssna till dem, de som som anser sig ha rätten att bestämma hur bland annat de sjuka och de svaga ska ha det.