lördag 27 februari 2010

Som man bäddar får man ligga..

.. säger det gamla ordspråket. Var det än kommer ifrån så är det ett uttryck för många års samlad livserfarenhet. Det säger mellan raderna att man inte kan skylla på andra och att det är uppp till var och en av oss att vädra vårt missnöje utifrån vårt eget ansvar för det vi kritiserar. Ansvaret gäller även om vi "håller tand för tunga", ty tystnad är ju en sorts medgivande. Sitter vi vid iskanten och ser någon gå ut på isen och vi vet att den är svag men väljer att inget säga, så är vi ju medansvarig om personen går ned sig?!! Så till våra folkvalda är vi "skyldiga" att säga vår mening oavsett om de tillhör "vårt" parti eller ej. Att kasta sten på föregångarna hjälper ju inte heller, för de har inte längre någon makt. Det visar i stället på sin egen oförmåga att förändra nuet.

Demokratin är skör och kräver respekt för de åsikter som vinner folkets gehör. Ger man avkall på det så är anarkin inte långt borta. Sen har vi olika lösningar och det är klart att man håller på "sina egna", men man är skyldig att analysera andra argument än sina egna och respektera dem som för fram dem och söka kompromisser. 49% skall ju inte behöva stå ut med det som 51% bestämt utan talan eller möjlighet till påverkan. Det blir bara en annan form av diktatur.

Det politiska "käbblet" handlar mest om lösningar och modeller och inte om varför och till vilket syfte. Skatternas roll är ju övergripande skatternas storlek. Det är väl inget syfte i sig att betala så lite skatt som möjligt? Jag vill heller inte betala mer för skola och sjukvård än vad det kostar men därför är jag heller inte beredd att offra dem för skattelättnader. Så det handlar egentligen mer om vilka reformer vi vill ha och hur de skall finansieras, än om vilka reformer vi har råd med pga skatteuttaget. Är vi inte överens i den frågan kan vi tjafsa om skattepolitiken i oändlighet. Det är också i denna fråga orättvisor frotteras och begreppet "Vi" och "Dom" blir så tydligt.

Vi har den politik att leda landet som vi själva bidragit till att skapa, och det är bara att gilla läget eller att föra fram våra åsikter. Väljer vi att vara tysta så kan vi inte påverka.

Ha dé gott
/charles

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket kloka ord om det med respekt för andras åsikter. Tänk vad häpen man skulle bli om t.ex S ekonomiske talesman tyckte att ett förslag från finansministern vore bra eller tvärtom.

Lisan sa...

Vad klok du är! Om alla tänkte lika sansat kanske det inte blev så mycket skäll över vad andra gjort eller inte gjort utan att man lyssnade mer på varann och kom fram till lösningar som alla kan godta.

roland v st johann im pongau sa...

kloka människor tycker såsom du Charles. oftast klagar gemene man över politikerna.de som betalar minst skatt tex småföretagare,inte alla, skryter om hur mycket de kommit undan med. att bedra staten o försäkringsbolag är en vanlig företeelse plus att skylla arbetslösheten på invandrare är också egalt. Stå upp ta ställning o engagera er. Jag försöker men lyckas inte alltid.
roland