tisdag 23 februari 2010

KRIS..Extraordinär händelse..

Begreppet "extraordinär händelse" är en händelse som avviker från det normala och innebär en allvarlig störning eller en överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner.

När människor fastnar på stationer efter färdvägen. När sportlovsfirande ungdomar och föräldrar med små barn, inte kan ta sig hem. När pendlare inte kan ta sig till sitt arbete för att SJ och Banverket inte kan leverera. Är inte det liktydligt med en KRIS eller en Extraordinär händelse?

Samhället har ett explicit ansvar för att värna befolkningen när sådana här situationer uppstår. I stället för att organisera behovet och leva upp till sitt ansvar skyller politiker på tjänstemän och tjänstemän på politiker. Informationsapparaten har helt kollapsat. Det går inte att ringa till SJ på någon av angivna Nr. Det är ingen som svarar!

Informationen på hemsidan är ofullständig. Dels står det att tågen är inställda och sen går en del i allafall och i de fall de inte går så kommer informationen i sista stund. Flera gånger har jag skjutsat ner våra besökare för att finna att tåget är försenat, för att fem timmar senare aviseras som inställt. Hur mycket desinformation skall man tvingas acceptera? Detta är nu inne på sitt tredje dygn och fortfarande vet man inget säkert!!??

Uppenbart är att detta inte sköts som det borde. Sen om det beror på slarv, ointresse eller otillräckliga resurser är egentligen ointressant för gemene man. Alla berörda verkar ointresserade att ta ansvar för det som sker. Det är dags att utkräva ansvar.

Regeringen med kommunikationsministern i högsätet har det övergripande ansvaret. SJ och Banverket är handläggande myndigheter. Den uppstådda situationen börjar likna en samhällskris. Men var är de ansvariga?

Vad händer?
Vad gör man åt det?
När kommer det att fungera?
Vilka alternativ har man satt in?
Hur tar man hand om strandsatta resenärer?

Skall det vara så svårt att ge besked?

3 kommentarer:

roland sa...

bra charles. den platsar i DN
snart får vi utlysa undantagstillstånd.
kapten Kratz är beredd
åsa torstenssn är en svag minister
hon är politiskt ansvarig bort med henne ,
frågan är om sossarna o mp o vpk fixar det bättre
jag trackar en god vän som arbetar på banverket
ut med alla byråkrater på spåret,obs vits
allvarligt talat hur går det med våra kära. solen skiner i gbg
men min bil har inga dubbdäck
hörde att maggan skulle göra en insats eller du eller båda
avvaktAR MED SPÄNNING
ROLAND
PS REG FÅR SÄTTA IN MAJoR BJÖRKLUND SOM TF STATSMINISTER, RHEINFELDT ÄR BARA SERGANT MEN DoCK JÄGARE
ROLAND

Charles sa...

Till Roland!
Ingen av oss.. hör och häpna.. tåget gick ca 2 timmar försenat. De hade visst kallat in hemvärnet att röja bangården i H-berg!!??

Nä det dåliga underhållet började under S, så endast det som sker nu med facit i hand, kan lastas regeringen. Trots alla "KRIS" förberedelser så står man handfallen när det händer och den siste man tänker på är den drabbade resenären.

Unknown sa...

En högst aktuell och bra blogg Chaerles! Först funderade jag på en lång och invecklande kommentar. Men varför, när svaret är så enkelt? Det är de av folket framröstade politikerna som har bestämt hur vi ska ha det och hur vi har det... Samma som inom områden som vård, omsorg och allt annat som vårt land en gång haft!
Ingenting tycks vara självklart längre - i vart fall inte för oss som har bott här länge...