lördag 22 maj 2010

Kolarkoja..

FN-föreningen hade avslutning på vårens FN-cirkel. Den var förlagd till Sävsjön och Kolarkojorna där vi började med korvgrillning och trevlig samvaro i Grillkåtan. Snickarkorv givetvis, lagomt vitlökskryddad med enbärsdricka till. Det fanns lite annat att välja för dem som inte ville ha enbärsdricka. Cola, Fanta och Laxå Vatten på flaska.

På vägen dit startade Herr B med att fråga sina reskamrater sådana frågor man hade som barn...
- Vad heter världens sämste orienterare?  - - -  Åke Vilse förstås!
- Vad heter Världens fattigaste Kines? - - - Tom Peng Pung
- Vad heter finlands ständige 2:a  på skidor? - - - Hacki Hälinen. .. o.s.v.

Sånt man inte tänkt på de senaste 45-50 åren, och ändå i hjärnans skrynkliga vrår så faller bitarna på plats ganska snabbt. Är det inte fantastiskt? Rakt in, till vänster om hypofysen, där ligger avdelningen för "onödigt vetande" och bara väntar på att få förlösa den svarslystne med sina nojiga svar!

Tänk om avdelningen för "viktigt vetande" hade haft tillgång till samma resurser. Då vore man väl professor vid det här laget. I stället så samsas man kring alla dem som inte kommer ihåg och som slår sina ihåliga träskallar samman så att det ekar i tomhetens labyrinter. Märkligt!

Kan det vara så att det finns en koppling mellan "onödigt vetande" och centrum för "lustupplevelser" som gör att man kommer ihåg? Då betyder väl det att inlärningen av "viktigt vetande" saknar lustupplevelser?

Nåt att tänka på kanske för framtidens pedagoger.....

Kom ihåg var Ni läste det först!

Ha dé gott
/charles

3 kommentarer:

Unknown sa...

Vilken tur att det ofta i avdelningen för "onödigt vetande" döljer sig många roliga grejer, som ploppar upp i olika sammanhang.

Lisan sa...

Det är knepigt, det där med onödigt vetande. När vi läste om människokroppen i biologin på realskolan sa vår fröken att styckena om sjukdomar behövde vi inte lära oss. Det är vad jag bäst kommer ihåg från boken!

epsilon sa...

Ja, det är märkliga samtal man för ibland t.ex.om filmer och personer man glömt namnet på... Sveriges freder med Ryssland tvingades vi lära oss som ett rinnande vatten i realskolan men nu minns jag bara spridda ortnamn (Ingermanland och Kexholms län; Kymmene älv och Saima)Årtalen är borta oxh det gör ju inte ett dugg.