fredag 28 maj 2010

Sola bor i Karlstad...

Ja sant eller ej, men solen sken i Karlstad igår den 27 maj.
Verklighetens "Sola" var en servitris på nåt av Karlstads Caféer för länge sedan om jag minns rätt, men uttrycket har överlevt tiden och kanske även betydelsen så att nu gäller det Solen som skiner.

FN hade en B-kurs i Karlstad och snabbt blev det beslutat att undertecknad skulle hänga med. Det var väldigt intressant och att FN´s roll som konfliktlösare inte är enkel, framstod med all önskvärd tydlighet. Som nån sa på kommentaren "Hur man än vänder sig så har man ändan bak" att då får man betänka alternativet!

Så är det. FN har en roll och är ett forum för 192 av världens 193 länder. Demokratier, diktaturer, länder i extrem fattigdom och länder i krig. Alla möts de i FN och oavsett hur de lever upp till FN´s ratificerade artiklar, så är alternativet sämre. Dvs att FN inte fanns och att länder inte möttes och diskuterade fred och säkerhetsfrågor och männskliga rättigheter. Det vore som att vakna upp en morgon och finna att man hade ändan fram!

FN´s verksamhet är inte enbart en aktivitet mellan stater. Varje stat har (eller bör ha) ett eget FN förbund vars uppgift är att granska det egna landets förmåga (och vilja) att leva upp till FN deklarationen samt att det den egna staten medverkat i att besluta i FN också verkställs på hemmaplan.

I Sverige är vi uppdelade i ett FN förbund och ett antal FN distrikt som i sin tur har ett antal lokala föreningar och sektioner under sina vingar. Lokalt blir människor engagerade i förutom insamlingar, dels i att sprida information om FN tanken på den egna orten men också att föra information om brister upp till förbundet som för frågan vidare till regering och Riksdag. FN´s verksamhet är partipolitiskt obunden.

Tiden var kort 9 -16 intensivkurs med avbrott för lunch. Sen hemresa. Hade kompis A i tankarna men ingen tid att leta upp honom, då jag inte åkte ensam. Om Du läser detta hoppas jag Du förstår.

PS/ den 193:e staten som inte representeras i FN är Vatikanstaten.

1 kommentar:

epsilon sa...

Hoppas att säkerhetsrådet kan enas om åtminstone ett uttalande nu efter vad som hänt på medelhavet. För nu behövs ju verkligen konfliktlösning.