fredag 7 september 2012

NA fredag 7 september 2012.

Det är irriterande att läsa NA´s artikel om de Iranska flyktingarna (mor och dotter) som hotas av utvisning till Iran, trots en adekvat misstanke om dödsstraff! 

Irriterande ur två synvinklar. Först för att vi har en sådan intolerans i vår samhällssyn och sedan för att artikeln så ensidigt utpekar migrationsverket som boven i dramat. Även om det inte sägs rakt ut, så ges läsaren den uppfattningen att det är Migrationsverket som agerar känslokallt och empatilöst.

Vi har ett invandrar-/flyktingmottagande-klimat som verkligen sätter svenskt flyktingmottagande och migrationspolitik i fokus. Den allmänna uppfattningen ger sken av att vi har fler motståndare mot invandring än förespråkare. Att främlingsfientligheten har ganska fria tyglar och även har en röst i Sveriges riksdag.

Vi har två ministrar som arbetar med flyktingfrågor. Tobias Billström som arbetar med asyl och migrationsfrågor samt Erik Ullenhag som arbetar med integrationsfrågor. De har ansvaraet att handlägga frågor inom sitt område och att föreslå förändringar i lagar och förordningar. Den lagstiftning som berör invandring och migrationspolitik är regeringens ansvar och underställd riksdagens beslut. Vi har alltså en majoritet i riksdagen bakom den lagstiftning som styr flykting- och invandringspolitiken.

Ändå så uppfattar man hos de politiker som då och då agerar i frågan, att det ligger en ocean mellan lagstiftare och migrationsverket när det gäller flyktingpolitiken. Riksdagspolitiker som engagerar sig i enskilda flyktingars öden, hänvisar till att det finns regler för migrationsverket att göra andra bedömningar i särskilt ömkande fall. Att det oftast inte görs tillräckligt bra undersökningar/kontroller för att styrka flyktingars rätt (av migrationsverket dvs.) i de fall som omtalas i media!

Men tänk efter! Låt hjärnan vara med i resonemanget. Menar man verkligen att vi har ett Migrationsverk, Tullverk och Polis som inte följer Svensk lag utan avvisar folk på lösa grunder?
Eller menar man att enskilda befattningshavare gjort det till sin uppgift att avvisa utan hänsyn till lagens mening?

Självfallet är inte det fallet!

Alltså har vi i stället myndigheter och myndighetsutövare som följer lagen och är noga med att inte överträda reglementet i sin myndighetsutövning!

Då faller ansvaret direkt på regering och riksdag. Det är de som har ansvaret för den flyktingpolitik som förs i landet. Indirekt även Du och Jag, då vi har möjlighet via val att påverka politikens innehåll.

Jag kan förstå att det är skönt att kunna ställa sig bakom kritiken när enskilda fall kommer till allmänhetens kännedom och att skylla på migrationsverket eller andra myndigheter eller rentav myndighetsutövare. Även att kunna skylla sin egen oförmåga att agera på förbud mot ministerstyre eller förbud att agera i enskilda fall. Skönt, men föga hedervärt!

Bara misstanken om att enskilda myndighetsutövare drev sitt eget spel i strid mot svensk lag skulle få dessa  ministrar att agera både kraftfullt och omedelbart. Se bara Annie Lööfs reaktion på Tillväxtverkets representation. Då kallas det inte ministerstyre.

Skulle mer än 50% av Sveriges ca 9 millioner invånare anse
-att vi har en för hög invandring?
-att muslimer i gemen utgör en risk för Sverige och svenskarna?
-att den totala bilden av invandringen som visas, är korrekt?

Jag tror inte det! Är det inte så att det är bara en del av invandringen som uppmärksammas. Den del där  klädsel och hudfärg utmärker sig. Övriga européer och amerikanare berörs inte. Så länge invandraren ser ut som vi så finns ingen främlingsfientlighet. Det är då det handlar om rasism!

Låt os slå fast att vi har den invandringspolitik som regering och riksdag beslutat om. Myndigheter och myndighetspersoner följer Svensk lag i sitt myndighetsutförande!

Är Du missnöjd med den Svenska invandringspolitiken, skäll då på regeringen men skjut inte brevbäraren!

Inga kommentarer: