söndag 25 oktober 2009

Något att fira...

FN-dagen den 24 oktober! Missade Du den? Det är väl verkligen en dag värd att fira. FN föddes den 24 Oktober 1945 i och med att FN´s permanenta stater godkände FN stadgan.
Sedan 1948 har FN dagen firats världen över just detta datum. Man försökte få världens länder att göra denna dag till en Nationell helgdag (FN resolution 2782 art.26), men hittills är det bara Costa Rica som gjort det. I Sverige, Danmark och Finland är FN-dagen flaggdag med både FN flaggan och den egna fanan sida vid sida. FN dagen brukar uppmärksammas av våra skolor och barnen får lära sig vad FN står för.
FN är den enda organisation inom vilken alla världens stater kan komma samman och tala om de problem världen står inför. Enskilda stater kan agera självständigt och i strid mot FN-stadgan, men får då förklara sig inför den övriga världen. Utan FN vore detta inte möjligt.
Grundstommen i FN är artiklarna om de mänskliga rättigheterna. De gäller Dig och mig. Så FN är ingen företeelse i nåt annat land. FN är här och nu, lokalt i varje land, hos var och en av oss som bär FN tanken inom oss och som verkar i dess anda. Om inte småfolket visar vägen kommer världens ledare aldrig att peka ut riktningen, så Ditt och mitt engagemang är en förutsättning för ett fungerande FN.
Stöd därför den lokala FN aktiviteten på Din ort. Ditt bidrag kan förändra världen!
Ha dé gott
/charles

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet.Ska anknyta till FN såsnart jag hinner,lovar det. Skriv mer och berätta, det är verkligen viktigt. Hälsn Jo.anna (har inget Googlekonto med lösenord tillgängligt,dvs inte i huvudet, har inte kopierat URL-adressen inför detta besök)

epsilon sa...

FN behövs verkligen och efter vår tur i Normandie så är jag så tacksam över att EU finns så det vansinne som utspelades under andra världskriget inte upprepas.