fredag 20 november 2009

Det finns en koppling..

Jag skrev för ett tag sedan om stress under rubriken "Den goda stressen!". Trots rubriken så var det en Anti-stress kommentar jag levererade. Läs om det här. http://charlesswenson.spaces.live.com/blog/cns!E1CCDDB1AE78EB1!1948.entry . I dagens tidning läste jag en artikel om att det finns en koppling mella stress och Diabetes typ 2.

Kortfattat så har vi gener av en viss typ. Så kallade riskgener. De som har den enkla varianten av denna gen löper 30% risk att utveckla Diabetes typ 2 och de som har den dubbla varianten av samma gen löper 42% risk. Vilken gen man har beror på ärftliga faktorer.

Det forskarteamet i Malmö hittat (förenklat) är att stresshormonerna försämrar frisättningen av insulin, vilket i sin tur leder till Diabetes.

Förutom att upptäkten kan komma att revolutionera läkemedelsproduktionen mot Diabetes, kvarstår fakta att det är "Stress" som är orsaken. Ingen mirakelmedicin i världen kan ta bort stressfaktorer på arbetsplatser, så det blir en fortsatt behandling av symptom som förhoppningsvis ändå blir till glädje för de som drabbats. Men borde vi inte i stället förbjuda "Stressiga" arbetsmiljöer? Då skulle vi ju inte behöva någon medicin.

Fast det är klart, då tar vi bort en inkomstkälla för läkemedelsindustrin och kanske hindrar en och annan forskare från att få Nobelpriset.

Det vore ju synd!
/charles

3 kommentarer:

epsilon sa...

Vore ju bra även för blodtrycket om stressiga arbetsplatser kunde försvinna. Men vi reagerar ju så olika, en del blir stressade för det minsta, andra är kolugna hur mycket havet än stormar. Men det där med diabetes är ju allvarligt.
Intressant, bra att få ta del.

SA sa...

Hej Charles. Skulle ju vara bra om stressiga arbetsplatser kunde förvandlas till lugnare. Förmodligen är det mycket negativt som kommer ut av just stressen. Tyvärr är det nog så på de flesta arbetsplatser att det under senare år gått åt motsatt håll, att situationen för dem som ännu har arbete bara blir tuffare och tuffare.

Charles sa...

Ja visst är det så. Det finns en skillnad i att ha mycket att göra och att ha en stressig arbetssituation. Vi kallar ofta mycket att göra för stressituationer. Så är det inte! Stress uppstår när kraven är oresonliga och när förmågan tryter så att vi inte klarar jobbet. Det åtgärdas med en bättre organisation och utbildning/förkovring inom området. Detta är inget enkelt problem men om vi inte focuserar på stress som en oönskad faktor så tappar vi förmågan att åtgärda det i tid. Det är det frågan handlar om.