onsdag 24 november 2010

Den ersättningsbara oljan...

Fossila bränslen dominerar vårt behov av energi. Varje dag konsumerar världen 85 miljoner fat råolja. Det betyder lite drygt 31 miljarder fat råolja per år. Forskare sa 2009 att världens kända resurser av råolja räcker i ca 50 år, sedan är den slut. Nyligen hittades ett nytt oljefält utanför Grönland som bedöms vara så stort att utvinning kan ske under en 25 års period med de kända dagsbehoven inklusive den 40%-iga ökning som bedöms ske de närmaste 20 åren. Samtidigt pågår ständigt prospektering och sökande efter nya fyndigheter, så vi vet inte hela tidsschemat. Dock vet vi att det är en ändlig resurs vars efterfrågan hela tiden ökar.
Om världen idag använder 85 miljoner fat råolja per dag kommer den siffran alltså att öka till 119 miljoner fat fram till år 2030. Det finns flera faktorer som påverkar oljeutvinningen. Haverier, bränder och naturkatastrofer måste räknas in i produktionen liksom leveranstider. Om allt flyter som beräknat är ca 5 ggr mer råolja på väg till raffinaderier och utgör därför en buffert mot oväntade händelser. Det betyder dock att det på oljetankers och i pipeline idag finns ca 425 miljoner fat råolja på väg till raffinaderier för att förädlas enligt våra behov.


Det finns idag knappast någon människa, fattig som rik, u-land som i-land, som inte på något sätt kommit i kontakt med, eller är beroende av olja. Av oljan utvinns inte bara bensin, fotogen, diesel eller eldningsolja utan även andra produkter inom kemiindustrin. Plast är en produkt för att nämna någon. Det finnas i alla hem något som som har sitt ursprung från oljan. Allt från kläder och skor till nyttoprylar i köket. I radioapparater, i verktyg, i byggnader, ja i stort sett överallt. Priset på ett fat råolja är idag 70$ vilket omräknat i svenska kr blir 487 kr. Alltså, värdet av den råolja som konsumeras uppgår till 5 950 miljoner dollar eller 41 412 miljoner svenska kronor per dag! Produkterna som är beroende av oljan berör inte enbart oljeindustrin, utan i stort sett alla branscher.


Eftersom vi idag inte odlar vår egen mat, inte föder upp våra egna livdjur, är vi helt beroende av världsekonomin för vår överlevnad. Vi bor också så att det inte skulle vara praktiskt möjligt för alla att producera våra egna livsmedel. Alla har heller inte den kompetens som krävs. Den krassa verkligheten är att människan i i-länder idag är helt beroende av oljan för sin överlevnad. 

Det blir till ett sorts moment 22, skall mänskligheten dö av svält eller av miljöförstöring?


Eftersom oljan är en ändlig resurs måste vi minska vårt oljeberoende. Den som är först att lyckas med det, har en fördel framför alla andra. Men det kräver att rörligheten för varor och tjänster kan behållas i stort i sin nuvarande form. Förändringar som leder till minskad rörlighet, ökade kostnader och förlängda tidsperspektiv i jämförelse med andra länder är utslagsgivande och kan medföra försörjningssvårigheter för en hel befolkning på lite sikt.


Ett annat problem är den ofantliga påverkan oljan har på världsekonomin. Att lyfta ut 2 171 750 000 000 $ (2 biljoner 171 miljarder 750 miljoner dollar) ur världsekonomin sker inte utan att den påverkas. Till denna summa skall även läggas de verksamheter som är beroende av olja i någon form för sin verksamhet. Det medför att beloppet mångdubblas. Det är inte enbart energiproduktionen som drabbas utan alla produkter där olja ingår som en ingrediens. Så även om vi löser energibehovet, så måste vi hitta ersättningsprodukter för de produkter som har oljan som bas. Detta är nog den moderna världens största ”DOMINOSPEL”.

6 kommentarer:

Kenneth sa...

Vi får nog börja med att köra elbil. Sedan, efter vår tid, kan det bli aktuellt med det gamla bytessamhället igen.

Charles sa...

Ja elbil kan bli ett alternativ korta sträckor men som jag skriver, inget som mot omvärlden blir dyrare och/eller tar längre tid kommer att accepteras. Det gamla bytessamhället tror jag inte blir möjligt. Gårdagens lösningar är inte framtidens lösningar.

Lisan sa...

Du har verkligen tänkt till över den här frågan. Allt hänger ihop och är komplicerat till tusen. Hur ska man agera till allas vårt bästa? Det är otroligt svårt att välja mellan bra och dåligt, när bra kan vara dåligt och dåligt kan vara bra.

Charles sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Charles sa...

Ja Lisan!
Sanningen ligger i frågan. Oavsett hur man ser på problemet så måste människan minska sin påverkan på miljön. Sen måste vi ha den energi vi behöver för vår överlevnad. Formeln för detta, utan att vi tömmer jorden på dess resurser eller förorenar den till döds, ger nog Nobelpris till den som kan formulera den.

Charles sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.