fredag 29 juli 2011

Det tar aldrig slut ..

Bild från nätet!

Medicinen slut och ingen förändring. Hustrun hade sådana besvär att hon ringde Karlskoga Lassarett och berättade och att hon inte klarade att gå med den smärtan i 2 månader till nästa läkarbesök. Nu fick hon tid igår förmiddag, och ett par dygn gick att härda ut.Så igår var hon där.

För det första begriper jag mig inte på läkarvetenskapen när den inte klart kan konstatera en sjukdomsorsak, utan prövar sig fram, och då ger en kur på 10 dagar för att se om den hjälper (om diagnosen var riktig) och sedan skriver återbesöket två månader senare??? !!!

För mig är det solklart att det rör sig om minst 1,5 månader i ovetande för behandlande läkare och som under denna tid inte har en aning om patientens besvär lindrats. Var finns patientomtanken?

Läkarbesöket var en besvikelse. Hade inte medicinen hjälpt, så var det inte gallbesvär. Doktorn ordinerade motion och menade att vårdcentralen skulle ta över hennes hälsosituation. Proverna visade normala resultat så han förklarade henne för frisk! Smärtan skulle komma från musklerna pga inaktivitet, vilket motionen skulle råda bot på och magen var troligen magkatarr och skulle behandlas med den typen av receptfri medecin.

Kvällen kom och värkproblemen tilltog. Hustrun vankade om kring och ojade sig. Värken gjorde att hon inte kunde sitta eller ligga still. Kl 01.00 ringde jag sjukvårdsupplysningen som ställde en massa frågor. Svaren jag gav, sa de, att enligt deras instruktioner så skulle hustrun åka till akuten. Det var inte läge för det just då för hustrun protesterade men en halvtimma senare så förvärrades situationen ytterligare. Det blev nytt samtal till sjukvårdsupplysningen och de ordnade med ambulance till USÖ.

Där gjorde man en annan diagnos än i Karlskoga och hustrun fick smärtstillande och sova ut. Det senaste jag hört är att de bedömer att det är gallan och att den skall behandlas. Hustrun grät. Äntligen någon som förstod att hon var sjuk på riktigt och inte inbillningssjuk.

I morgon skall jag hämta hem henne och sen får vi se. Enligt sjukvårdsupplysningen var det väl känt att man kunde ha gallproblem fast de så kallade CPR värdena var normala eller endast lite förhöjda. Förvånande att inte läkaren i Karlskoga tog hänsyn till det?

Nu har vi totalt tappat förtroendet för Karlskoga lassarett och det lär dröja om vi överhuvudtaget överväger att åka dit. Som en bekant sa, idag måste man vara frisk för att orka med att vara sjuk!

Så sanna de orden är i sin ironi!

Tillägg 110730 !
Efter förnyad röntgen på USÖ upptäcker man att det finns ett antal gallstenar (grus?) i gallbåsan. Stenar som alltså Karlskoga lassarett missat?? Hade man sett dem redan vid första röntgen så hade förmodligen behandlingen blivit en annan och en massa lidande kunnat undvikas.

1 kommentar:

epsilon sa...

Inte bra när läkaren bestämmer sig för vad orsaken är innan allt är kollat. Gallstensanfall är ett helvete så jag för står att hon haft det förskräckligt ont. Konstigt att diagnosen dröjde så länge, borde ju varit det första de tänkte på. Hoppas det blir ordning nu.