fredag 3 juli 2009

Dag 7 - Gammelstads kyrkstad i Luleå

Innan vi skiljdes åt kvällen innan bestämde vi oss för att se Kyrkstaden i luleå tillsammans. Så vid 10-tiden möttes vi vid parkeringen utanför kyrkan, för att sedan gå runt och titta. Det var jubileumsår detta år varför det var fullt av aktiviteter i staden och de som var guider var klädda i tidstrogna kläder. Det var en upplevelse att se och nästan känna att tiden var en annan gång än idag.

Det som gladde mest var att det var så välskött. Alla bygnader verkade användas, var uppvärmda med sin naturliga värmekälla där sådan fanns. Så det bjöds på kaffe från kopparkittel, värmd från elden i öppna spisen. Nybakat tunnbröd med smör och samtidigt berättades om vilken tidsepok vi besökte och vilka som var där. Levande historia tror jag det kallas.

De små husen i kyrkstaden är privata. Det finns en kommitté som ser till att husen sköts och underhålls. en del används som (typ) sommarstuga andra är fyllda med aktiviteter som försäljning av hantverk m.m. Området var mycket större än jag trott.


Kyrkan var en central del i Kyrkstaden. Nästan var man än befann sig såg man tornet sticka upp över stugtaken. Vi avslutade med lunch i kaptensgården som våra värdar bjöd på. En oförglömlig vistelse i Luleå och helt våra värdars förtjänst. Tack R och I!


Vidare gick resan mot Skellefteå där jag lovat kontakta Kolargubben, Sigge! I Skellefteå pågick stadsfestivalen. Inte ett ledigt rum så långt ögat kunde skåda. Alla övernattningsmöjligheter förutom tält eller husvagn var utsålt, så vi hamnade på Galgbacken i Ånäset på Lufta Camping nära Robertsfors. I kontakt med Sigge berättade han att tjärdalen han velat visa var utbrunnen och hade levererat 80 liter tjära. Det hade varit kul att ha träffats och språkat lite, men omständigheterna ville annat. Det får bli en annan gång.

I morgon börjar vi att i sakta mak glida ner för kusten mot våra hemtrakter. Vi styrs inte av några måsten så hur snabbt det går tills vi är hemma igen beror på omständigheterna.
Ha dé gott
Charles


Inga kommentarer: