torsdag 9 juli 2009

Storebror ser dig...

Har presis sett reportaget om "Spionfabriken" på SVT1. USA´s NSA (National Security Agency) motsvarande vårt FRA, med signalspaning i fiber, rymd eller kabel som specialité. De hade en slogan som byggde på bokstäverna NSA (Never Say Anyting). Med en av världens tuffaste lagar så innebar det att de inte fick sprida information från signalspaning ens till andra försvarsorganisationer inom USA, vilket inkluderade FBI och CIA. Dessutom fick de inte spana på befolkningen inom USA.

Kontentan var att de hade all information om den 11 september men fick inte delge någon utanför deras ansvarsområde den informationen. Hade man fått det så hade tragedin vid World Trade Center troligen kunnat undvikas. Denna lagstiftning hävdes efter den 11 september av Presidenten och nu finns det regler om samverkan och även signalspaning mot amerikanska invånare likväl.

Det intressanta när man beskriver tekniken....
Digital och analog trafik blandas i "trådar" från mobiltelefoner, datorer, vanliga telefoner, all trafik som rör sig i etern av tal, skrift, bilder, fax d.v.s all mänsklig och maskinellt framställd kommunikation. Superdatorer samlar in data som bygger på koder som myndigheten anger och sållar ut, registrerar och dokumenterar det valda urvalet. Det enda man inte får med är det personliga samtalet. Det kräver andra resurser.

Hur ser informationen ut....
Det blir listor med uppgifter om varifrån, vart, med vem, vilket datum och tid samt möjlighet att spela upp samtalet. Allt tal och skrift på främmande språk översätts till engelska

Vi kan sedan göra slagningar på enskilda ord, säger den ansvarige. Vi ber helt enkelt datorn att sortera ut alla samtal som innehåller ordet "Kollibri" och vill vi geografiskt begränsa materialet så lägger vi till den stat eller stad varifrån samtalen antingen kommer ifrån eller är destinerade till. Det tar bara några sekunder så har vi materialet. Detta "grova" nät innehåller även privata samtal mellan par, enskilda affärsuppgörelser etc. så det blir en del att leta i.

Men sa intervjuaren, "Ni måste förstöra all information som är privat...". Det är inte möjligt blev svaret, det är så mycket information att vi helt enkelt inte har möjlighet att sitta och analysera vad som är privat för att radera bort oskyldiga samtal. Det går helt enkelt inte!

Mot den bakgrunden känns det tryggt att veta att vi i Sverige har en lagstiftning som kräver förstörande av oväsentlig privat information som samlats in via kabel eller på annat media, och att ingen som inte har orent mjöl i påsen skall behöva känna osäkerhet för sin personliga integritet. FRA varken får eller kan kränka en människa genom insamlade data, och information som inte utgör ett hot mot statens säkerhet, kommer inte att förmedlas vidare.

Ha dé gott
/charles

Inga kommentarer: