onsdag 25 februari 2009

Lägga pussel..

Byt kök e in´t bar å åk...

Det är rena pusslet. Som amatörinredare ställs man inför en mängd problem som måste lösas. Vad är lägsta tillåtna avståndet mellan spis och köksfläkt t.ex.? Vad säger svensk byggnorm om avståndet mellan spis och diskho? Standardmåtten och eldragningen begränsar vad Du vill göra.

Så Jag tog hjälp av en "expert".. Förslaget såg väldigt bra ut i början men visade sig sedan ha en del brister. Öppnade man en skåpdörr kom man inte åt lådorna som skåpdörren skymde. Avståndet mellan diskho och spis var mindre än byggnormen tillät. Så efter en stunds studerande var jag tillbaks till ruta 1.

Det finns flera lösningar på varje behov men alla är inte funktionella. Plötsligt befinner man sig långt bort från elkontakten med spisen. Köksfläkten är inte där ventilationskanalen är.. etc. Då inser man plötsligt att man är rätt bunden till en lösning, om man inte vill bygga om hela huset förstås. Hur man än vänder sig har man ändan bak!

Allt hänger samman och ändrar man nånstans så får det effetkter nån annanstans. Livet som köksplanerare är inte enkelt!

Nu har vi tre förslag som alla är genomförbara. Det mest tilltalande ger minsta förvaringsutrymmet och det som ger mest förvaringsutrymme är kanske inte den mest ergonomiska lösningen. Såå ...

Men vi har lösningen, det är bara att välja en av de tre! Förslaget jag skissat på tidigare är ett av dem. Det andra är en mindre förskjutning av den första. Det tredje kräver dock omdragning av El och ventilation och ev utlåtande/intyg från en Sotarmästare. Då hamnar spisen i hörnet. Snyggt men toligen opraktiskt.

Ha dé gott
/charles

Inga kommentarer: