måndag 15 juni 2009

Gå med i en FN-förening...

Svenska FN-förbundets kongress i Skövde är nu avslutad. Den 13-14 juni samlades svenska FN delegater från riksorganisationer, distrikt och klubbar för att välja förbundsstyrelse och lägga upp riktlinjerna för de kommande tre åren. Jag var där som observatör för Laxå FN-förening.

För att köra med en liknelse, kan man säga att Svenska FN förbundet är toppen på ett isberg. Ute i landet finns en mängd engagerade medlemmar i distrikt och klubbar, som lägger ner ett enormt arbete i FN´s anda. Det är dessa som är ryggraden i hela den svenska FN-rörelsen och som inte syns i rikspressen när Svenska FN förbundet och dess verksamhet avhandlas.

Man uppfattar att FN är ett organ för stater, att det ligger i New York i USA och att det är långt mellan FN och "Kalle Persson" i Småstad. Men så är inte fallet! Utan folklig förankring och utan idéellt arbetande människor från världens alla hörn, är och förblir FN ett "tandlöst" organ utan möjlighet att påverka. Så "Kalle Persson" och alla hans kompisar behövs för ett starkt och levande FN.

Vad gör man i en FN-förening då?

Ja det varierar. Men man samlar in kunskap om FN-frågor i världen och startar lokala aktioner för att informera en bredare allmänhet om vad som sker och om hur var och en av oss kan hjälpa till. Allt från insamling av medel till namninsamlingar till stöd för aktioner för mänskliga rättigheter. Även om verksamheten sker lokalt så blir det sammantaget, världen över, en massiv aktion som även diktaturer inte kan bortse ifrån.

Det är den utåtriktade verksamheten som är viktig. Men för att engagera och motivera människor att deltaga, krävs en internt riktad verksamhet där medlemmar känner att de får ut något av sitt engagemang. Att deras röst betyder nåt och att de kan vara med och påverka.

FN´s verksamhet är både bred och omfattande med många underorganisationer som ansvarar för ett avgränsat område inom FN (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:FN-organ). Varje sådant område är en del av FN deklarationen. Alla stater har en ambassadör knuten till FN, men även ambassadörer för olika program. Carolina Klyft är Sveriges ambassadör för kampanjen "Skolmat blir till kunskap" och hon verkligen "brinner" för sin uppgift. Kampanjen är en del av FN´s Millenniemål, att utrota svälten i världen.

Jag skulle kunna skriva en uppsats om FN (och är redan på god väg...) men skall försöka begränsa mig så att ingen tröttnar på att läsa dessa rader. Grundstommen i FN´s verksamhet är de mänskliga rättigheterna. Staters medlemskap i FN är frivillig. Genom detta blir FN en faktor att räkna med när det gäller utveckling av demokrati och mänskliga rättigheter i världen, ty inget medlemsland vill stå utanför FN. 192 stater är idag medlem i FN.

Gå med i en FN-förening eller om det inte finns någon sådan där Du bor, bilda en! Här hittar Du information. http://www.sfn.se/
/Charles

Inga kommentarer: