onsdag 8 september 2010

Livet hur det var förr..

Ja något av det kan man ana sig till när man bland annat besöker Kullängsstugan i Askersunds kommun. Stugan uppfördes 1693 och var ett torpställe under Dohnafors bruk. Stugan var bebodd ända fram til 1936 och man kan lätt förstå att det som var modernt och funktionellt 1693, var omodernt och irrationellt 1936. Dock var det en bostad för människor i 243 år. En smått fantastisk siffra med tanke på att huset inte modernicerats under den tiden. Inget indraget vatten eller avlopp och ingen elektricitet. Enda värmekällan är vedeldade öppna spisar där även all matlagning utfördes.

Precis som stugan på bilden (det är inte kullängsstugan) var den en så kallad "Parstuga" bestående av en entré (farstu) och två rum, ett åt vardera hållet. Det högra var både kök, vardagsrum och sovrum. Det vänstra var finrummet som beboddes av Prästen när han var på besök, och det uppvärmdes därför inte i onödan. Innanför farstun låg även en kammare. Två stora eldstäder är enda värmekällan.

Huset på bilden visar tydligt tekniken och hur det kunde se ut en vanlig sommardag. Ingen rök ur skorstenen dock och inga människor syns heller. Det är mest för att de inte får vara längre än ca 10 cm för att komma in i stugan då den är en modell. Ett av de modellhus som är en del av många i skogen som jag tidigare berättat om.

För att vara ett torp, är kullängsstugan ovanligt stor. Här låg tidigare ett mindre torp som brukades av bonden Niels "sågare" och vid tiden för Kullängsstugans tillkomst fanns här flera hus och till gården hörde även åkrar, ängar, skog och en mosse. Kullängsstugan är det enda hus som ligger kvar på sin ursprungliga plats av det som idag är både ett kulturminnesmärke och ett museum.

Charles

2 kommentarer:

Kenneth sa...

Hej Charles!
Ser att du läser en del.
Har just läst en rolig och lite spännande bok, som jag rekommenderar.
Den heter "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".
73 de
SM7CQY / Kenneth

Kat. sa...

Vilken fin modell av ett gammalt hus. Fantastiskt att originalhuset var bebott så länge. Roligt att du skriver så inkännande om huset så att vi får veta lite mer om det.