fredag 10 september 2010

The real thing..

Har man sagt A får man säga B säger ordspråket!
OK, Här kommer lite bilder från Kullängsstugan tagna i november 2008. På bilden syns Kullängsstugan och ett förråd som troligen inte ligger på sin ursprungliga plats.
Källaren var inhyst under finrummet eller prästrummet som troligtvis även användes som förråd då det inte användes för större tilldragelser eller prästbesök!
Ståtlig är hon dock och långtifrån de torp vi är vana att hitta ute i skogarna här ikring. Hålet över entrén har en praktisk funktion. Det är ett solur som avläses på väggen över entrédörren.
Interiör. Köket taget genom fönstret vid östra gaveln.
Så här kan det ha sett ut på den tiden huset var bebott för den som mot kvällningen närmade sig torpet från Markebäcks gård.
Klicka på bilderna så blir de större!

Ha dé gott
Charles

PS/Upptäckte att siffrorna i årtalen är de samma. bara i en annan ordning. 1693 & 1936. Tillfällighet?

3 kommentarer:

Kat. sa...

Så fin den gamla Kullängsstugan är! Jag klickade på alla bilder så jag kom "nära". Det är lätt "romantisera" livet förr när man ser det vackra huset, det ser ut som en "idyll". Det är vackert. Men hur var det att bo och leva i det? Det måste ha varit väldigt mörkt eftersom den tidens fönster var få och små. Inga av våra självklara bekvämligheter som elektriskt ljus, varmt kranvatten, element, dusch, toalett osv fanns. Men människorna var kanske mer harmoniska. Det var nog mindre stress på den tiden, och flertalet bodde nära naturen.

Unknown sa...

Får samma tankar och funderingar som "Kat." när jag ser bilderna och läser dina texter. Visst ser det idylliskt ut, men hur var det förr..?
Trevligt och värdefullt är det i alla fall att intresse för bevarande finns.
Ha en bra helg! /SA

Lotta sa...

Det är underbart att gamla byggnader sparas så att folk idag kan se hur spartanskt folk hade det förr
Ett rum och kök med en massa barn Det var inte enkelt.Jag vet hur mormor och morfar hade det i början innan de fick byggt det nya huset till gården.
Inget vatten inne ingen el ja istort sett inget bara ett dragit kallt hus.
Här kommer en länk till våra små hus här i Dingle.

http://naturbruk.nu/sv/Startsida/Skolorna/Dingle/Om-skolan2/Gammelgarden/Info-Gammelgarden/

Ha en riktig mysig helg du och Maggan...Kramizzzar ifrån oss