söndag 4 januari 2009

Sveriges äldsta bok...

Ja i Sverige tryckta bok dvs.

I vart fall föreslogs ett nytryck av denna bok till 500 årsminne av den i sverige första tryckta boken med titeln "Skapelsens sedelärande samtal". Eller dess latinska titel "Dyalogus creaturarum optime moralizatus". Översatt till svenska med hjälp från Universitetsbiblioteket i Uppsala. Boken är utgiven av Michaelisgillet i samverkan med Bokförlaget Bra Böcker till nämnda 500-årsjubileum.

Det är en märklig bok så tillvida att den innehåller avtryck av originalet på latin med alla träsnitt avbildade och efterföljs av en översättning till svenska. Själva titeln förstår jag får den oinvigde att undvika boken. Inte direkt vad man letar efter i dagens bokhandel eller bibliotek.

Boken är ett tidsdukument från 1483 troligen författad av en läkare från Milano som hette Maynus de Mayneriis. Man kan ana att den är skriven i ett syfte att lyfta männskliga ideal över de sju dödssynderna, vilket faller sig modernt även idag när vi står inför en värdslig ekonomisk kris som har sin grund i Girighet och Övermod, dvs två av dem!

Idag har vi en berättarteknik som skiljer sig från medeltiden, men jag som är lite till åren kommen, känner igen en del av framställningstekniken från "folkskolans läsebok" i slutet på 40-talet. Den som läst bibeln i sin gamla tappning känner också igen "liknelserna" som en metod att förklara skillnader mellan gott och ont.

Nu är liknelserna så gamla att de inte relaterar till vardagslivet under 2000-talet, så det är rätt intressant att försöka förstå även dem, men de ger en bild av livet under 1400-talet. Överraskande spännande läsning och inte dessto mindre sedelärande. Nåt vi skulle behöva mer av i vår moderna tid. Empati, medkänsla och omsorg om våra medmänniskor. Sånt vi verkar ha glömt bort i den egoistiska jakten på prylar och status.


Kommer Du över ett exemplar.. titta i det .. läs den gärna.

Ha dé
/charles

Inga kommentarer: