tisdag 10 mars 2009

Medeltiden är här..

Jag läste om en händelse i Brasilien som jag finner upprörande. Den rör den katolska kyrkan. Nyss hade en Katolsk präst förnekat förintelsens exixtens och nu har vatikanen "Bannlyst" ett läkarteam och en Mor i Brasilien.

Bakgrunden är en 9-årig flicka som våldtages av sin styvfar och som blir med barn (tvillingar). Läkarna bedömer att den späda flickan inte kommer att klara av att föda tvillingarna och tillsammans med flickans mor beslutas om abort.

Detta kommer till den Katolska kyrkans kännedom och de fattar en rad underliga beslut. Våldtäktsmannen får absolution och frias från sin "skuld" genom kyrkans förlåtelse. Flickans mor och det läkarteam som utfört operationen "Bannlyses" av Vatikanen. ???

Beslutet grundas på Guds skapelses okränkbarhet, dvs de aborterade tvillingarna och deras rätt att få leva. I Brasilien är abort i stort sett olagligt. Det undantag som gäller enligt Brasiliansk lag, är våldtäktsfall och där modern riskerar livet. I det aktuella fallet är mer eller mindre båda kriterierna uppfyllda.

Händelsen röner stor uppmärksamhet i världen, vilket får Vatikanens Kardinaler att öppet rättfärdiga "Bannlysningen". !!!

Är det inte dags att förpassa Vatikanen till medeltiden där de hör hemma?

Bannlysning då - Vad betyder det?

Det är en åtgärd som genom århundraden förändrats till sin innebörd. I grunden handlar det om katolska kyrkans sätt att försvara sin verksamhet mot dem som bryter mot kyrkans (läs Påvens) ord och som genom sina handlingar skadar eller äventyrar kyrkans auktoritet. Under inkvisationen var bannlysning liktydligt med "fredlös" vilket ställde den bannlyste utanför lagen och utan rätt att försvara sig.

Idag innebär det ett sätt att "rena" kyrkan genom att utesluta den bannlysta ur den katolska kyrkans gemenskap. Indirekt innebär det att de "Bannlysta" ställs utanför den sociala gemenskapen med andra kristna i den katolska församlingen och i det fall de är troende katoliker, att de inte kan vända sig till kyrkan med sin oro i religiösa frågor.

I ett land som Brasilien där nästan all social verksamhet är knuten till kyrkans traditioner, är det ett horribelt straff i modern tid. Men ingen beskyller katolska kyrkan för att vara modern, snarare fundamentalistisk, vilket de själva bevisar med denna åtgärd.

Jag kan inte låta bli att se jämförelser med den nu pågående rättegången mot Barnläkaren på Astrid Lingrens Barnsjukhus. Vad är det i vår tid som får folk att fullständigt tappa omdömet? Att inte först konstatera fakta innan man agerar.

Det är synd om människorna lär nån ha sagt...
/charles

Inga kommentarer: