onsdag 11 mars 2009

Svt-24 direkt...

En mycket intressant kanal dagtid. Idag (11/3) såg jag två program med internationell prägel.

Först en paneldebatt om kriget i mellersta östern med FN´s ordförande, företrädare för arabvärlden och Israel och Turkiet som haft en medlarroll mellan Israel och Syrien. FN började med en from önskan om fred och pekade på vad parterna bör göra för att komma igång med fredsprocessen. Turkiets representant lade upp en rad anklagelser mot Israel som fick dem att gå i svaromål med resultat att Turkiets talesman lämnade panelen i vredesmod. Sannerligen en dålig start på ett fredsarbete.

Solugnen i Odeillo - södra Frankrike

Den andra paneldebatten handlade om miljökrisen, och i viss mån om finanskrisens påverkan på engagemanget för att lösa miljökrisen. Företrädare för Shell och oljebranchen, Danmarks statsminister som värd för mötet i köpenhamn, Al Gore samt en representant för försäkringsbranchen bl.a. Här satt jag och nickade medhållande hela tiden! I korta drag så det man måste komma överens om är enligt panelen

1. Omfattningen av problemet,
2. Åtgärdspaketet och
3. Finansieringen.

Det låter väl enkelt?

Till detta sades även att det var viktigt att alla länder deltog, att i-länderna går före, att det lagstiftas eller sätts ett pris på CO2 och att de överenskommelser som fattas gäller alla intressenter så att man inte skapar orättvisor i form av konkurrensfördelar för vissa. Marknaden måste ha ett regelsystem som är liktydigt i alla länder, annars flyttas bara "smutsig" produktion till länder där det är ekonomiskt lönsamt. Låter klokt!

Al Gore tilla att USA, nu med Obama i spetsen, har satt focus på förnyelsebar energi bl.a. solenergi.

Kanske finns det hopp om en bättre värld.
/charles

Inga kommentarer: