söndag 26 april 2009

Tänk hur det kan vara..

Hustrun visade mig ett blogginlägg hon läst fyllt med humor kring tillredning av ägg.

Det fick mig att minnas när vi var i Canada. Där hade de en sorts bricka med små skålar i som de la över lägerelden vi gjort vid Campen på Colmans Ranch. (En annan kusin). I de små bulorna hälde man vatten sen knäckte man ett ägg i varje. Fiffigt! Du fick ditt ägg klart att äta utan skal. Vi såg nog rätt förvånade ut att man inte kokade med skalen på.

Så kom den dagen de var här. Jag kan ha förstått hur de tittade på oss när vi var hos dem, för nu gjorde vi likadant. Man ser ju skillnaderna i kultur när man lever tätt tillsammans. Vår osthyvel granskades med förvånade blickar. Vad har man en sån till? När jag skivade gurkan till salladen sa Dianne "Aha!!" men på frukostbordet letade hon efter gurkan som inte fanns. Inte en tanke på osten.

"Butterknife" var en annan fundering. Hur hårt är smöret att man måste ha en speciell kniv för att skära i det? När smörknivarna visade sig vara av trä och rätt trubbiga, blev förvåningen ännu större. Men de såg snabbt fördelen, så dessa blev perfekta souvernirer. Dock inte som hos oss, en á två knivar i smörbyttan, utan varsin till alla runt bordet. Man går inte till Rom på en dag!

Man kan undra varför det blir så olika i Amerika då nästan alla, utom indianerna, har sitt ursprung i Europa. Men det beror ju på att man landsvis utvecklar olika kultur och beteenden och bevarar dem inom familjen och ännu mer blir det när det sträcker sig över kontinenter.

Ha dé gott
/charles

Inga kommentarer: