lördag 16 januari 2010

Bildbehandling..

Många program till överkomligt pris gör det möjligt att räta till de misstag man gör som fotograf eller kompensera för otillräcklig kamerainställning. Med det menar jag att kameran fabriksställs in för ett idealvärde som sällan förekommer i verkligheten och som inte stämmer överens med de förhållanden som råder vid fotoögonblicket.

Tar vi bilden i RAW så har vi stora möjligheter att kompensera för de misstag vi gjort som fotograf. Windows live photo gallery har ett program med goda möjligheter att justera bildens exponering, färgtemperatur och detaljrikedom i JPEG. Element 7 och 8 har fler möjligheter att manipulera bilden men kostar en slant. Gimp är ett annat kvalificerat bildbehandlings program som är gratis på nätet. Ansluter man sig till Photobucket eller PixBox så finns det justeringsmöjligheter i programmen.

Oavsett vilket program man använder så är det till syvende och sist upp till en själv hur långt man vill sträcka ut funktionerna. Jag har upptäckt att funktionerna går i varandra. Vill man justera skärpan så får det effekt på Brusreduceringen och tvärt om. Ger man sig på bildens exponering så är det Ljus, Kontrast, Skugga och Högdagrar som samverkar och det kan vara svårt att hitta ett idealläge.

Skärpan ger sig på konturerna i en bild, så för mycket justering här ger en ”platt” bild och tecknar motivet i relief. Bilden blir nästan grynig. Detta kan man motverka med sk ”gaussisk oskärpa”, men varför gå över ån efter vatten? Det är en bra funktion när man vill framhäva ett motiv i en bild, men inte så bra för att justera hela bilden.

Jag gör jämförelsen med ett konstverk. När man studerar en tavla på lite håll, så ser man detaljer som överraskar. När man studerar samma tavla på nära håll så ser man bara tekniken och färgklickarna men motivet försvinner och detaljerna går förlorade. Detsamma tycker jag sker om man överarbetar en bild. I stället för att se ett vackert motiv, så ser man bara pixlar och kontraster.

Perfektionism kan lätt ta död på skönhetsvärdet i bilden, och då går ju det man menat med att ta bilden förlorat i processen så att säga.

På Fotosidan finns en del bilder som beskriver vad jag menar med gaussisk oskärpa. Här finns också en möjlighet att visa sina alster och få kritik (En sorts fototeknisk bedömning) på sina bilder. Lärorikt om man tar det på rätt sätt.

Ha dé gott
Charles

Inga kommentarer: