lördag 2 januari 2010

Blodigt allvar..

Alfa-pet. I försäljningsargumentet står det "Sällskapsspel"! Jag vågar påstå att den som skrivit den texten aldrig själv spelat spelet.
För att kunna spela detta spel måste reglerna först läsas igenom och övernskommelse göras om vad som skall godkännas. Vanligast är att ordet skall finnas i svenska ordlistan.

Vilka böjningsformer som skall godkännas och om man får bygga vidare på befintliga ord eller ej är en anna viktig fråga.

Sen kommer tolkningar in... som Plan.. tex. Om man bygger på ordet Plan till "Planet" blir det då en böjningsform av "Plan" eller en ny variant "Planét" som Mars eller Pluto t.ex. Allt kan ju inte tolkas in i regler och överenskommelser. Man måste kunna samsas om, och godkänna, "avstegen" i efterhand. Det gäller ju viktiga poäng!

Sen finns det avarter med riktiga ord som får "slang" ändelser. T.ex "Bil-skrutten" eller "Gamm-bilen". Att sätta vänners känsla för "fair play" på spel genom att försöka få erkännande för denna ordvariant är ju inte populärt. Det får heller inget stöd i Svensk ordlista!

Det heter ju att det är ädlare att deltaga än att vinna. Det måste vara ett utryck uppfunnet av en segrare för att förödmjuka förlorarna. Det är "Guld" som räknas. Silver, Brons och Järn är bara substitut. Visar bara att man blivit besegrad.

Det ser man ju inte minst under cykeltävlingar att vinnaren sprutar ner sina medtävlare med Pommac eller vad det är i flaskan. Inte är det särskilt chevalereskt och inte visar det respekt för sina medtävlare om nu nån trodde det.

Nä det är bara segrar som gäller!
Charles

4 kommentarer:

epsilon sa...

Att kämpa väl det är ju bara snack - att vinna är ju det som gäller. Bezzerwizzer är ett annat spel som kan kräva genomgång av reglerna i förväg.

Lisan sa...

Vi spelade Alfapet till halv två på julaftonsnatten utan att bli osams! Visst var vi lite snälla och godkände nyord, som kunde vara riktiga. Bilskrutten skulle vi utan tvekan ha godkänt!

Plan och Planet visst är det två olika ord!

Maria sa...

Att spela spel är roligt, men det var längesedan jag gjorde det. Självklart vill man ju vinn, men jag är ändå en god förlorare om jag inte skulle göra det.
Ha en bra dag!
/Maria

orlando sa...

klart slut