söndag 17 maj 2009

Dop i Längbro Kyrka

Lilla barnbarnet Elise Isabelle Maria tittade stort omkring sig med frågande ögon. Vad är det som händer? Hon var tyst och stillsam under hela akten och lät sig hanteras av prästen utan att vädra lungorna. Det var bara när en skvätt av dopvattnet kom i ögonen som hon protesterade lite. Annars visade hon mest nyfikenhet.

Bilden är arrangerad efter dopet!

Dopet handlar om att upptas i en församling (kyrka) och ett löfte om en inskolning i Jesu kristi lära. Det är också en social rit, en kulturell yttring som för människor samman. En tradition som går sekler tillbaka. Säkert hade dopet en annan betydelse under 1700-1800-talet än vad det har för gemene man idag. Ändå har dopet en framtid i vår moderna tid. Detta var det tredje dopet denna dag, lät prästen meddela.

Min religiösa övertygelse är inte så stark, ändå kunde jag inte låta bli att påverkas av stunden när min hustru sjöng psalm 730 solo, akompanjerad av kantorn på flygel.

Oavsett religiositet och styrkan i den, tror jag att vi behöver komma samman i tanken och för en stund fundera över livet och vad vi vill med det. Dopet är en sådan stund, både för oss själva och för det lilla barnet som ju kommer att vara beroende av sin omgivning fram till sin egen frigörelse. Som medmänniska och särskilt som förälder, har man ett ansvar för att de små liven utvecklas och får luft under vingarna för att sedan hålla fingrarna borta när de flyger vidare mot sina drömmars mål.

Det var en fin stund i Längbro kyrka!

Charles

1 kommentar:

Maria Gustafsson sa...

Söt och mycket nyfiken liten dam fick tre fina namn vid sitt dop idag.
Kram Maria