tisdag 26 maj 2009

Fundering?

Vår välfärd finansieras över vår gemensamma budget, dvs statsfinanserna som får sina intäkter via skatter och vinster från statliga bolag.

Om man sänker skatterna och säljer ut statliga bolag, blir det inte mindre pengar över till arbetsmarknadsstöd, skola, vård och omsorg då?

Om man vill satsa på brottsförebyggande verksamhet, mer poliser, domstolar och fler platser på våra fängelser, varifrån kommer de pengarna?

Jag läste att den statistiska kurvan för belastningen på våra fängelser och domstolar följer kurvan för löneskillnader. Ju större gap mellan fattig och rik, ju fler intagna på fängelse. Då borde ju ett minskat lönegap betyda färre interner på våra fängelser... eller?

Ha dé
/charles

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alla skatter sänks inte. Men genom att sänka skatten på tex inkomst så får människor mer pengar i plånboken vilket gör att de kan konsumera mer vilket gör att staten får in mer pengar via tex momsen. En ökad konsumtion ger också fler arbetstillfällen i både handel och industri.
Det är bara sossar och kommunister som fortfarande tror att en hög skatt på inkomst (så att pengarna i princip är slut efter att hyran är betald varje månad) gynnar välfärden och arbetsmarknaden.

Charles sa...

Synd att Du valt att vara anonym! Det handlar inte om skatter. Det handlar om vilken skola, vård och omsorg vi vill ha och hur man skall betala för den.
Höga skatter är inget mål!
Inte heller höga avgifter som gör skola, vård och omsorg endast tillgänlig för dem som har råd. Alla kan inte bli miljonärer, alltså måste man ha en fungerande fördelningspolitik för att kunna försvara extrema löneklyftor. Om pengarna är "i princip" slut efter att ha betalt hyran, är det fel på inkomsten, inte skatten!