måndag 11 maj 2009

Vem är marknaden?

Enligt Wikipedia betyder ordet "marknaden" summan av många aktörers agerande, vanligtvis inom handel med varor och tjänster! (slut citat!)

Marknaden innehåller både köpare och säljare. Marknaden bygger på efterfrågan (köparens behov) och tillhandahållande av varor och tjänster mot ersättning (säljarens behov).

Därmed kan man fastslå att det finns alltid ett vinstintresse i marknaden, främst när det gäller tillhandahållandet av varor och tjänster. Det utbud som inte ger vinst försvinner från marknaden (självsanering). Marknaden innehåller alltså det som är kommersiellt gångbart i ett längre perspektiv. Visst finns det undantag men de försvinner rätt snabbt när de visar sig olönsamma.

Det finns en ”vit” marknad och en ”svart” marknad där den svarta marknaden innehåller varor och tjänster som är förbjudna enligt lag. Den kallas även för ”Svartabörshandel”. Därmed är marknaden även en företeelse som i vissa fall befinner sig utanför det tillåtna.

Det som är kännetecknande för samtliga är att det som efterfrågas också är det som tillhandahålles, oavsett om det är tillåtet eller ej, och att det är vinstintresset som styr.

Man kan inte säga att marknaden är fri. Mycket regleras i lag för att det har betydelse ur ett samhällsperspektiv. Exempel på detta är alkohol, tobak och mediciner. Produktion av efterfrågade varor och tjänster och reklam för dem kan också påverka människor negativt. Även här har vi en kontroll och reglering som berör marknaden.

Så osökt kommer man in på; Vad skulle det få för effekt om man lät marknaden reglera t.ex. sjukvård, utbildning, bibliotek och kulturaktiviteter?

Ja standardsvaret är ju att vi får en billigare verksamhet med högre kvalité och ett större utbud än nuvarande. Samtidigt ligger det i sakens natur att det som inte är lönsamt försvinner. Inte för att efterfrågan minskar, utan för att man inte ekonomiskt kan försvara att producera ett smalt och udda utbud om vinsten blir för låg. Exempel från USA visar att t.ex. sjukvården vare sig når fler eller har en högre kvalité för att den tillhandahålles privat. Däremot gynnar den en liten klick som kan betala för en mer kvalificerad vård. Fattiga och oförsäkrade står utanför.

Jag var tidigare inne på att marknaden regleras i lag om vad man får göra och vad man inte får göra. Att även det som får säljas och köpas är reglerat så att marknadsföringen är relevant för den produkt som presenteras och även att målgruppen är rätt för produkten.

Kan man då inte lita på att marknaden som instrument skulle ge flertalet ett bättre alternativ än det skattefinansierade utbud stat och kommun bidrar med genom politiska beslut?

Den frågan lämnar jag till Dig att besvara.

Ha dé gott
/charles

Inga kommentarer: